luni, ianuarie 6, 2025

Vouchere pentru sobe, promise de ministrul Mediului. Cât de multe sobe există în România și cât poluează acestea?

- Advertisement -spot_img
Must Read

Voucherele pentru sobe sunt cea mai recentă promisiune a Guvernului, acestea fiind anunțate de Mircea Fechet, Ministrul Mediului, ca un program pilot. Cât de mult poluează, de fapt, sobele ”clasice” și care sunt dimensiunile problemei în România?

Ministrul Mircea Fechet a anunțat că, în urma discuțiilor cu Administrația Fondului pentru Mediu, ”e pregătim să inițiem un program pilot prin care să scoatem acele sobe din casele românilor cu eficiență 20 sau 25%, acele sobe foarte vechi și să le înlocuim, acordând o finanțare ușoară printr-un voucher, cu sobe cu înaltă eficiență energetică, adică peste 90% eficiență. Asta va însemna nu doar un mediu mai curat în acele comunități, dar va însemna și o presiune mai mică pe fondul forestier, pentru că una e să arzi 10 milioane metri cubi cu sobe cu o eficiență de 20% și alta e să arzi, să transformi în scrum mult mai puțin, având surse de încălzire de înaltă eficiență.”

Vouchere pentru sobe, promise de ministrul Mediului. Cât de multe sobe există în România și cât poluează

Câți români se încălzesc la gura sobei

Cât de multe sobe sunt, de fapt, în România? Răspunsul poate fi surprinzător pentru mulți: potrivit datelor Ministerului Energiei, din totalul gospodăriilor din România care sunt efectiv locuite – estimat la 7,5 milioane – cele mai multe se încălzesc cu lemne. Ar fi vorba de aproximativ 3,5 milioane de locuințe, în principal în mediul rural. Alte 2,5 milioane se încălzesc cu gaze naturale, fie în centrale de apartament, fie în sobe.

Mai mult de 80% dintre românii din mediul rural se încălzesc cu lemne, dar și în urban există sobe în multe gospodării, chiar și în Capitală. ”Bucureştiul este printre puţinele capitale sau poate singura unde încă există încălzire rezidenţială cu lemne de foc, exact aşa cum se întâmpla la 1700. În acelaşi fel se încălzesc o parte din locuitorii municipiului Bucureşti şi din zonele limitrofe”, afirma fostul ministru al Mediului, Tanczos Barna.

Cât lemn ajunge în sobe

Altfel spus, soba este principala soluție de încălzire a locuinței în România – chiar dacă nu există date care să ne arate câte dintre aceste sobe sunt moderne. Știm însă că 17% din totalul energiei consumate în România este reprezentat de lemne de foc. Potrivit celor mai recente date INS, în 2021 lemnul pentru foc a depășit 6,4 milioane de metri cubi – o scădere, totuși, față de anul 2000, când erau 7,6 milioane mc. Acest volum reprezintă peste o treime din lemnul tăiat oficial.

Există însă o percepție conform căreia sobele pe lemne ar fi totuși mai puțin poluante decât centralele pe gaze naturale. de pildă. Studiile realizate de European Environmental Bureau și Green Transition Denmark arată însă cu totul altceva. Sobele sunt atât de poluante încât aproximativ jumătate din emisiile de particule în suspensie și funingine din UE provin de la încălzirea cu lemne. Arderea unui singur kilogram de lemn poate polua jumătate de milion de metri cubi de aer peste nivelul acceptat de OMS.

Citeste mai mult AICI!

- Advertisement -
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -spot_img
Latest News

MASACRU în fața unei mănăstiri din Maramureș. Un tânăr a murit înjunghiat

Trei tineri cu vârste de 20 şi 22 de ani au fost răniţi, iar un tânăr de 23 de...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -