Oricât de dur sună, într-un război, o victimă a violului nu poate face prea multe, spune avocata Yuliia Anosova, de la organizația La Strada Ucraina, într-o discuție cu Libertatea. „Noi le oferim informații să știe, cel puțin, ce pot face odată ce au trecut prin asta.” Organizația încurajează femeile să găsească adăpost și, odată ce sunt în siguranță, să raporteze violul către autorități și organisme internaționale.
VIOLUL ca armă de război: Fetele tinere din Ucraina sunt violate de ruși „pentru a le împiedica să mai aibă copii ucraineni”
Tot mai multe acuzații de violențe sexuale au apărut în presa internațională la adresa soldaților ruși, însă ambasadorul Rusiei la ONU neagă spunând că este vorba despre o „intenție clară de a-i prezenta pe soldații ruși drept sadici și violatori”.
„Violul este cea mai ieftină armă cunoscută de om”, scria jurnalista Christina Lamb în cartea sa „Our Bodies, Their Battlefield”, o armă folosită acum în războiul din Ucraina la fel de strategic precum bombele și gloanțele. Doar că, față de orașele bombardate și gropile cu morți, violul e mai puțin vizibil. Organizația La Strada Ucraina, cu sediul în Kiev, are mediatori în toată țara care încearcă să ajute victimele și să tragă un semnal de alarmă asupra faptului că violul și agresiunea sexuală reprezintă o încălcare a dreptului internațional umanitar.
În Bucha, 25 de fete și femei cu vârste între 14 și 24 de ani au fost ținute într-un subsol de soldații ruși care au amenințat că „le violează până când nu vor mai dori să aibă niciun contact sexual cu niciun bărbat, pentru a le împiedica să aibă copii ucraineni”. Nouă dintre aceste fete sunt acum însărcinate.
Citeşte întreaga ştire: INTERVIU. Cum e folosită violența sexuală ca armă de război în Ucraina. „Agresorii ruși intră peste femei în casă. Victimele au între 12 și 50 de ani”