Ungaria a înregistrat primul caz de variola maimuței, la un bărbat de 38 de ani.
Autoritățile sanitare ungare investighează dacă bărbatul a călătorit în străinătate recent, a declarat medicul șef Cecilia Muller pentru agenția de presă de stat MTI, potrivit Reuters. „Boala nu se răspândește cu ușurință, doar prin contact apropiat”, a spus Cecilia Muller într-o conferință de presă.
Ungaria confirmă primul caz de variola maimuței
Până acum la nivel mondial, în zonele neendemice, au fost înrregistrate peste 220 de cazuri de variola maimuței.
„Variola maimuțelor a apărut și în Ungaria, boala africană rară a fost identificată la un bărbat de 38 de ani”, a spus Müller. Ea a adăugat că infecția se răspândește doar prin contact strâns și durează aproximativ două până la patru săptămâni, în special la pacienții cu sistemul imunitar compromis și la mamele însărcinate.
Epidemiologii sunt avertizați de mai multe zileidespre apariția bolii în Ungaria, care este asociată cu febră, dureri de cap, dureri musculare, ganglioni limfatici umflați și erupții cutanate asemănătoare varicelei. Cu toate acestea, virologii au mai subliniat că nu există motive de îngrijorare serioasă, deoarece această boală nu va deveni o pandemie.
Deocamdată, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu consideră posibil ca variola maimuțelor să devină o pandemie globală. Cu toate acestea, pentru a reduce răspândirea bolii, toată lumea este sfătuită să evite contactul strâns cu cei infectați sau care prezintă simptome sugestive de variola maimuței și să folosească prezervativul de fiecare dată când au relații intime, în conformitate cu regulile de igienă.
Celor cu suspiciune confirmată de variola a maimuțelor li se recomandă să se izoleze până când simptomele dispar, să acopere erupțiile cutanate și leziunile cutanate cu un bandaj ușor sau o cârpă și să se abțină de la contacte sociale, conform RMX.