vineri, ianuarie 10, 2025

Un VAL de concedieri seamănă teamă în sectorul IT. O multinaţională gigant prezentă în România anunţă că va concedia 18.000 de angajaţi!

- Advertisement -spot_img
Must Read

În ultimele două săptămâni, s-au înmulțit știrile despre companii care concediază personal. Fenomenul poate induce alarme care se pot dovedi premature sau incorecte. Câteva concluzii se pot desprinde.

Mai multe companii multinaționale din sectorul IT au anunțat disponibilzări ale angajaților. Fenomenul a provocat un val de teamă și în rândul IT-iștilor români, scrie monitorulcj.ro

Val de concedieri al marilor companii IT precum Google, Microsoft și Twitter. La nivel național, Playtika, Oracle și Electrolux sunt câteva dintre companiile IT care s-au alăturat fenomenului mondial al disponibilizării angajaților, scrie Europa Liberă.

În primul rând, concedierile vin, în special, de la companiile de tehnologie. Nu exclusiv, ci și din industria bancară, chiar și de la cea auto, dar multe firme din sectorul de tehnologie au anunțat deja că vor renunța la o parte din salariați.

Cifrele disponibilizărilor par mari. În valoare absolută, fiecare companie va concedia mii sau zeci de mii de angajați, ceea ce înseamnă mult. Dar, dacă luăm în calcul procentajul salariaților disponibilizați din totalul numărului de angajați vom constata că numărul concedierilor nu este deloc mare. Toate companiile de tehnologie sau cele din domeniul comerțului online care au anunțat disponibilizări au o prezență multinațională și implicit un număr ridicat de salariați. Iar ceea ce pare mult pentru o țară este puțin la nivel global.

Un VAL de concedieri seamănă teamă în sectorul IT. O multinaţională gigant prezentă în România anunţă că va concedia 18.000 de angajaţi

Amazon anunța la începutul anului că va concedia peste 18.000 de angajaţi – un număr semnificativ mai mare decât cel planificat anterior – în cel mai recent semn că se adânceşte criza din domeniul tehnologiei, scrie Bloomberg. 

Directorul executiv Andy Jassy a anunţat miercuri această mutare într-o notă adresată personalului, spunând că a urmat procesul anual de planificare al companiei. Reducerile, care au început anul trecut, se aşteptau anterior să afecteze aproximativ 10.000 de persoane. Reducerea este concentrată în rândurile corporative ale firmei, în principal în divizia de retail a Amazon şi în funcţiile de resurse umane, cum ar fi recrutarea.

Deşi perspectiva concedierilor planează asupra Amazon de luni de zile – compania a recunoscut că a angajat prea mulţi oameni în timpul pandemiei.

La începutul zilei de miercuri, Salesforce a anunţat că intenţionează să elimine aproximativ 10% din forţa sa de muncă, adică în jur de 8.000 de persoane, şi să îşi reducă deţinerile imobiliare.

În România, grupul american Amazon, cel mai mare retailer online din lume, deţine un centru de servicii la Iaşi şi compania Amazon Data Services (activă din 2018 şi care are sediul în zona Pipera din Capitală). 

Doru Șupeală, consultant de marketing, management și business,  este de părere că valul concedierilor se manifestă diferit în România față de alte țări. „În România a ajuns cumva un val de teamă, adică un val care blochează cumva orice fel de acțiuni și decizii importante”, spune expertul, citat de Europa Liberă.

Motivele pentru care firmele mari din IT disponibilizează angajații sunt aceleași motive pentru care companiile din România reduc din cheltuieli pe alte paliere, cum ar fi bugetele pentru „training”, spune Doru Șupeală.

„Pare că e o stare de așteptare, de expectativă, în care […] se îngheață niște lucruri”, spune el, precizând că aceste bugete nu sunt tăiate, ci doar neactivate. Mai mult, profiturile acestor companii nu au scăzut, iar ele nu suferă din punct de vedere financiar.

În fine, întrebarea esențială este: anunță disponibilizările din ultimele săptămâni o criză globală, care poate lovi Europa și implicit România? Răspuns: nu, neapărat. Desigur, managerii marilor companii sunt oameni informați și cu o bună cunoaștere a pieței. Dar, pare o problemă limitată la câteva companii și câteva industrii. Pericolul de contagiune nu este mare, dar nici nu este exclus. Oamenii de afaceri sunt prudenți. Nu ar fi rău ca și statul român, care a dat liber la angajări, să ia acest exemplu.

Citeste si: Autoritățile americane afirmă că Tesla a interzis ilegal discuțiile angajaților despre salarii și condiții de muncă

- Advertisement -
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -spot_img
Latest News

Zeci de intervenții ale salvamontiștilor clujeni în perioada vacanței de iarnă

44 de intervenții ale salvamontiștilor clujeni în perioada vacanței de iarnăVacanța de iarnă a elevilor și zilele libere prilejuite...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -