Cutremur cu magnitudinea 5.7 pe scara Richter în sudul României!
Un cutremur cu magnitudinea de 5,7 pe scara Richter a avut loc marți, 14 februarie în zona Oltenia, județul Gorj, potrivit Institutului Național de Fizica Pământului (INFP).
Mai mulți orădeni au postat pe grupul de facebook Oradea că au resimțit cutremurul în zona cartierelor Nufărul și Cantemir.
Un nou CUTREMUR cu magnitudinea de 5.7 pe Richter, a avut loc azi, în sudul României. S-a resimțit până la Cluj și Oradea!
Un alt cutremur cu magnitudinea 5,2 a avut loc luni, 13 februarie, la ora 16.58 în județul Gorj, a anunțat Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Potrivit INCDFP, cutremurul a avut loc la ora 16.58 în Oltenia, județul Gorj.
Acesta a avut magnitudinea de 5,2 și s-a produs la adâncimea de 15 kilometri.
Cutremurul s-a produs la 102 km de Sibiu, 107 km de Craiova, 137 km de Pitesti, 166 km de Timisoara, 179 km de Cluj-Napoca, 183 km de Arad, 196 km de Brașov.
Printre cei care susţin că au simţit primul cutremur se numără locuitori din Deva, Hunedoara, Moraviţa, Sibiu, Oţelu Roşu, Orăştie, dar şi din Cluj. „M am cam clătinat cu scaunul și frigiderul venea spre mine”, scrie Ana-Maria Curtean. „S-a simțit bine …”, scrie şi Mădălina Iulia. „Și la Timișoara s-a simțit!”, arată şi Dragos Dumitrascu. „Am simțit patul mișcându-se … am crezut ca mi se pare dar când m-am uitat la ghivecele cu flori , acestea se mișcau”, spune şi Liliana Creţu-Constantinescu. „S-a resimtit destul de tare si la Deva !!! Vitrinele au facut zgomot pregnant !! Ora 16,57 -16,58 !! Magnitudinea 5,2 pe Richter !!! Epicentrul Tg. Jiu, de suprafață, la 15 km adancime !!”, precizează Sofron Coste.
Cutremurul s-a simţit şi în zona Clujului, în Gheorgheni, Bună Ziua, dar şi în Floreşti. „Eu locuiesc în Florești, Cluj la etajul 4 și am simțit că s-a legănat blocul! O clipă am crezut că eu am o amețeală, dar deja văd peste tot pe Facebook că oamenii scriu că au simțit și ei”, relatează Daniel Meze. „Eu am simțit un legănat vreo 2 minute”, susţine şi Aurora Trifa.
„Si eu am simtit dar am crezut ca m-am ametit doar”, susţine Ardi Réka. „Da,l-am simțit și eu ca și eu am simțit putina amețeală și nu știam care e motivul și acuma am văzut ca au scris mai mulți ca a fost cutremur”, spune şi Mera Paula.
Marina Manea,doctor in geodinamica, profesor si cercetator la universitatile UNAM (Mexic) si Kobe (Japonia) spune că Romania este o tara cu risc seismologic ridicat si că are mai multe zone seismogene, cea mai intensa fiind Vrancei.
„Zona Vrancea e cea mai cunoscuta, iar de aici a pornit si unda de soc a cutremurului din 1977. Exista si alte zone seismice in Romania, dar de regula aici au loc cutremure mici, care nu cauzeaza probleme serioase. Alaturi de Vrancea, alte zone seismogene sunt Depresiunea Barlad, Depresiunea Predobrogeana, Falia Intra-Moesica, Fagaras-Campulung, Danubiana, Zonele Banat Crisana Maramures, respectiv Depresiunea Transilvaniei. De asemenea, exista si alte zone epicentrale in Transilvania, in zona Jibou si raul Tarnava, in partea de nord si de vest a regiunii Olteniei, in nordul Moldovei, dar si in Campia Romana”, a spus, pentru Adevărul, Marina Manea.
Citeste si: Un nou cutremur în Oltenia, cu intensitatea de 5,7 pe Richter, la o adâncime de 40 km