Parlamentarii pregătesc o nouă taxă pentru români. Aleșii din Parlament sunt decise să voteze această lege. Inițiativa a avut un succes uriaș și a fost semnată de toate partidele.
România vrea să introducă o taxă pe zahăr, cel puţin la nivelul băuturilor răcoritoare. Ţara noastră este campioană la diabetul zaharat, iar asta i-a pus pe gânduri pe aleşi.
Băuturile răcoritoare care conţin prea mult zahăr ar urma să fie supraacizate, după modelul băuturilor alcoolice sau tutunului. Proiectul este aşteptat de specialişti, dar aceştia vor mai mult: copiii să fie învăţaţi, încă de la şcoală, de tot ce presupune o alimentaţie sănătoasă.
Senatorul USR, Adrian Wiener, a depus un proiect de lege prin care vrea suprataxarea companiilor care depăşesc o anumită cantitate de zahăr în băuturile răcoritoare.
Motivele unei astfel de schimbări sunt evidente, susţin atât politicienii, cât şi medicii. Statisticile la nivel european arată că ţara noastră este campioană la diabetul zaharat, dar ocupă şi primele locuri la obezitate. De altfel, şi mişcările din Europa încurajează o schimbare de paradigmă. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat reducerea conţinutului de zaharuri din băuturi cu 10% până în 2020.
Ca atare, potrivit proiectului de lege, băuturile răcoritoare ar urma să fie taxate astfel:
-acciză în cuantum de 33 lei/hectolitru pentru băuturile cu un conținut de zahar liber între 5 și 8 g/100 ml;
-acciză în cuantum de 100 lei/hectolitru pentru băuturile cu un conținut de zahar liber peste 8 g/100 ml.
Ca o comparaţie, un pahar de băutură îndulcită conţine 40 de grame de zaharuri, echivalentul a 10 linguriţe de zahăr cristalin, conform libertatea.ro.
Marea Britanie, Irlanda şi Africa de Sud au introdus acciza pe zahărul din băuturile nealcoolice de anul acesta.
Proiectul este bine primit şi de de lumea medicală. Specialiştii în nutriţie şi boli metabolice spun că o astfel de măsură este de mult aşteptată, dar trebui să vină la pachet şi cu investiţii în prevenţie. Medicul specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice Luiza Pîrvu le cere aleşilor să promoveze şi să finanţeze cursuri în şcoli, în domeniul alimentaţiei sănătoase.
„Ar fi de bun augur dacă banii colectaţi s-ar folosi pentru a educa populaţia, apropo de alimentaţie sănătoasă. Ar trebui să fie ore în şcoli, să-i înveţe pe copii despre alegeri sănătoase”, a precizat specialistul.
Proiectul de lege ar avea şi impact bugetar pozitiv. Potrivit estimărilor făcute de iniţiatori, aproape 300 de milioane de euro ar veni la bugetul de stat.