Spitalul Regional de Urgență din Cluj, unul dintre cele mai ambițioase proiecte ale Clujului derulate în ultimii ani , se află în faza de proiectare. Viitorul mega-spital va fi construit în comuna Florești, la aproximativ 10 kilometri de Cluj-Napoca, și va funcționa ca unitate de urgență de nivel înalt, scrie gândul.ro
Spitalul Regional de Urgență Cluj: în ce stadiu se află unul dintre cele mai ambițioase proiecte din ultimii ani? Proiectant: „Estimăm finalizarea în 2024-2025″
Unitatea medicală va avea peste 800 de paturi pentru pacienți, 19 săli de operație, 70 de camere pentru îngrijiri în ambulatoriu și alte aproximativ 80 de camere pentru serviciile de diagnostic și tratament. Spitalul face parte din cele trei unități medicale regionale – Cluj-Napoca, Iași și Craiova – care vor fi construite cu fonduri nerambursabile și cu împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții.
PROIECTAREA Spitalului Regional a fost atribuită echipei italo-române 3TI Progetti Italia – Ingineria Integrata S.p.A, Aduro Impex SRL, ATI Project SRL , apoi același consorțiu va asigura și asistența tehnică în perioada execuției lucrărilor de construcție.
Cezar Romică Șerban, reprezentantul firmei Aduro Impex, a declarat, pentru Gândul, că speră ca partea de proiectare și asistență tehnică pentru construcția noului spital să se finalizeze în 2024-2025, precizând că este „a treia sau a patra încercare a Ministerului Sănătății” de implementare a acestui proiect.
”Spitalul Regional este în zona comunei Florești, are 143.000 de metri pătrați. Este dotat cu toată zona de utilități, plus zona de Primiri Urgențe, atât terestre, cât și pe zona de aerian. Adică avem o zonă de urgență, acolo unde pacienții vor avea un tratament foarte special, în sensul că vor avea o durată de timp foarte scurtă pentru preluarea și îngrijirea lor, după caz”, a spus reprezentantul unuia dintre proiectanți.
„Estimăm finalizarea lucrărilor în 2024-2025, în zona optimismului”
Omul de afaceri a precizat că indicatorii tehnico-economici, în valoare de 540 milioane de euro, au suferit o ușoară modificare, având în vedere că proiectul a luat naștere încă din 2019.
„Noi am predat Inception Report, unde au fost prevăzute toate elementele necesare cu privire la indicatorii tehnico-economici, acolo unde ei au suferit o ușoară modificare din cele două elemente pe care le-am identificat, și anume: în primul rând, prețul materialelor de construcții, care a avut o creștere fulminantă în ultima perioadă. De asemenea, ni s-a pus la dispoziție un studiu de fezabilitate, realizat în 2019, și a trebuit să-l aducem la concurența anului 2022. S-a optimizat proiectul din toate punctele de vedere – în primul rând din partea avizatorilor, care ne-au cerut ușoare modificări din punct de vedere al standardelor și normativelor în vigoare, cât și a celor de utilități și alți emitenți de avize.
Noi avem în grafic undeva în 2023, dacă nu mă înșel, în luna a opta, să finalizăm partea de proiect tehnic și cu tot cu aprobare. S-au aprobat indicatorii tehnico-economici de către ministerul Sănătății, rămânând să transmitem DTAC-ul, adică Documentația Tehnică pentru Autorizarea de Construcție, respectiv Proiectul tehnic. Estimăm finalizarea lucrărilor în 2024-2025, în zona optimismului, în sensul că sunt licitații pe zona de construcții, unde ministerul Sănătății va avea dorința de a finaliza cât mai curând procedurile de achiziții”, a explicat omul de afaceri.
„Construcția se va împărți în patru faze de execuție”
În ceea ce privește construcția propriu-zisă a spitalului, Cezar Romică Șerban a explicat că vor exista patru faze de execuție, iar finanțarea este asigurată printr-un împrumut de la Banca Europeană de Investiții și de Ministerul Sănătății.
„Construcția, în urma discuțiilor pe care le-am avut cu Ministerul Sănătății, se va împărți în patru faze de execuție și, respectiv, în două faze de furnizare de echipamente medicale. Într-o primă fază, va fi partea de săpătură, de infrastructură rutieră, cu sensul giratoriu pe care noi l-am prevăzut, într-o primă fază, și care face parte și din centura municipiului Cluj, dar, de asemenea, și săpătura efectivă a clădirii. A doua fază este structura în sine, a treia fază este arhitectura și a patra fază este închiderea cu tot ce înseamnă elementele arhitecturale și zona de instalații”, a detaliat reprezentantul firmei Aduro Impex.
Întrebat cu ce va fi echipată clădirea și ce căi de acces către ea vor exista, reprezentantul proiectantului a menționat că va exista un sens giratoriu, care va fi realizat în prima etapă a spitalului.
„Avem Drumul Național 1, care este echipat, în acest moment, adică este un drum cu două benzi pe fiecare serie de circulație. Noi am prevăzut un sens giratoriu, care într-o primă fază este necesar a fi realizat în prima etapă a spitalului, respectiv, avem un pasaj suprateran, care descongestionează traficul, având în vedere că vorbim de 143.000 de metri pătrați, unde sunt 980 de paturi și estimăm un trafic destul de ridicat in-out al spitalului, dar și, totodată, având în vedere că e un drum european, vă dați seama că o să fie un trafic mare”, a afirmat Cezar Romică Șerban.
Cezar Romică Șerban a precizat că în proiectul de construire al Spitalul Regional de Urgență din Cluj sunt implicați aproximativ 120 de ingineri, arhitecți și personal de specialitate.
Unitatea Sanitară din Cluj va funcționa ca spital de urgență de nivel înalt și va fi organizat, în premieră, pe centre de servicii, utilizând tehnologii medicale avansate.
Sursa: Gândul.ro
Citeste si: A început proiectarea Spitalului Regional de Urgență Cluj. Investiția va ajunge la 540 milioane de euro