În București a fost montat primul sistem ”Kiss and Ride”, adaptat după modelul din străinătate în care copiii sunt lăsați în siguranță la intrarea în școală, fără să mai fie nevoie ca părintele să parcheze mașina.
Ce presupune acest sistem? Un culoar pe unde părinții intră cu mașina, opresc în fața școlii, unde paznicul deschide portiera din spate și preia copilul. Cel mic își ia la revedere de la părinte, apoi este dus (de către paznic) în siguranță în curtea școlii. Părintele pleacă apoi către muncă. Timp total pentru a lăsa copilul la școală: 20 de secunde. Fără parcat pe trotuar, fără pus în pericol copilul, fără strecurat printre mașini parcate alandala.
Sistemul ”Kiss and Ride”, montat în premieră la București. Culoare de mașini create pentru a-ți putea lăsa copilul în siguranță la școală
Școala unde a fost creat primul culoar ”Kiss and Ride” este în Sectorul 2, pe Strada Pescărușului din cartierul Pantelimon. De la idee până la implementarea lui la Școala generală nr.58 s-a scurs un an, spune primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, care mulțumește celor din ADP care au preluat ”nebunia” lui.
El a propus diverse modele până am ajuns la cea avizată. Iar Brigada Rutieră și Comisia Tehnică de Circulație au acordat avizele pentru că au înțeles avantajele pe care le aduce această implementare ”atât pentru trafic, dar și pentru siguranța copiilor.”, mai spune Radu Mihaiu.
”Știți cea mai mare problemă în zilele de școală? Atunci când părinții își aduc copiii, toți la aceeași oră, și dau cercuri prin cartier să găsească un loc de parcare? Și, în disperare de cauză, parchează pe trotuar, pe trecerea de pietoni, pe colțul străzii, în intersecție, sau pe unde apucă.
Ei bine, de un an de zile muncesc la un sistem pe care l-am văzut în străinătate: sistemul ”Kiss and Ride”, sau, în română, ”sistemul debarcare/îmbarcare”.”, explică edilul într-o postare pe Facebook.
Din 2023, în Sectorul 2 se va replica acest sistem la toate școlile unde spațiul stradal permite realizarea lui.