Administrația Bazinală de Apă Crișuri a ancorat, în localitatea Tinca, un sistem de colectare a deșeurilor plutitoare.
Cunoscut și sub denumirea de „litter trap”, sistemul acționează precum o barieră care oprește și stochează deșeurile plutitoare într-o cuvă capcană cu capacitate de 5 metri cubi.
Sistem modern de colectare a deșeurilor plutitoare, pe Crișul Negru
Conform A.B.A. Crișuri, ancorarea sistemului se face prin piloți metalici, cu diametrul de 508 mm și lungimea de 8,00 m, iar pentru dirijarea plutitorilor sunt amplasate geamanduri pe o lungime de 90 de m. Sistemul reține deșeurile din râu prin brațul mobil, și le direcționează în cuva „capcană”. Pentru că nu consumă energie electrică și nu necesită intervenție umană pentru funcționare, sistemul funcționează neîntrerupt cu autonomie completă.
„Pe râul Crișului Negru, poluarea cu deșeuri plutitoare este vizibilă mai ales în perioada cu viituri, când, în mod evident, nu se poate interveni pentru a colecta deșeurile din ape. Însă, acest echipament ne oferă o modalitate pasivă de colectare a plutitorilor. Acest tip de echipament a fost conceput de asociația olandeză Clear Rivers și a fost testat pe râul Crișul Repede, amonte de municipiul Oradea. Față de soluția inițial testată au fost aduse îmbunătățiri astfel încât brațele plutitoare să reziste la ape mari.” a declarat Pásztor Sándor, directorul A.B.A. Crișuri.
Citeste si: CARNAGIU pe drumul Cluj – Oradea. 4 băieți tineri și-au pierdut viața, doi dintre ei fiind încă minori