joi, aprilie 3, 2025

Secretul fripturii de Turda, una dintre minunile bucătăriei ardelenești, dezvăluit în cadrul unui eveniment culinar special

- Advertisement -spot_img
Must Read

Centrul Gastronomic Turda organizează, sâmbătă, un eveniment culinar care își propune să dezvăluie secretul celebrei fripturi de Turda și să o pună în valoare, în mai multe ipostaze, una mai apetisantă și mai gustoasă decât cealaltă.

Secretul fripturii de Turda, una dintre minunile bucătăriei ardelenești, dezvăluit în cadrul unui eveniment culinar

Friptura de Turda sau „a la” Turda nu este doar unul dintre cele mai cunoscute preparate din Ardeal, dar și unul ale cărui secrete nu sunt dezvăluite oricui. Chiar dacă vorbim despre doar câteva ingrediente, este nevoie de câteva zile pentru a pregăti carnea de porc ca la carte. Untura de porc, de preferat de Mangaliţă şi usturoiul sunt alte două ingrediente esențiale, care dau savoarea caracteristică.

”Pentru că ați cerut (mai ales cei care ne vizitează orașul și vor să guste din specialitățile locale) ne conformăm și încingem oala cu untură.

Punem și de o ciorbă de legume cu tarhon, dar și castraveții la covăsit de pe acuma.

Facem și un Vargabéles (umplutură cu tăiței și brânză de vaci cu stafide, între foi subțiri de plăcintă), că nu se poate fără desert”, au transmis organizatorii.

Evenimentul are loc înre orele  13:00-21:00 la Centrul Gastronomice Turda, strada Gheorghe Lazăr nr. 8.

Cum se prepară

Fripturile de tip pecsenye (pecie la bănățeni și ardeleni, la sârbo-croați pečenje, la slovaci pečení, la ruteni pečenja) sunt foarte întâlnite în Ardeal sau în regiunile ce făcuseră parte din regatul maghiar.

Printre ele și celebra Tordai pecsenye/Friptură (pecie) de Turda/Thorenburger Braten, gătită din cotlet de porc, cu slana aferentă (ținute în lapte si prăjite în untură), servită pe o bucată de pită proaspetă..

Ingrediente:

-Carne de porc-bucăţi de aproximativ două kilograme şi jumătate;

-Untură de porc-un kilogram;

-Usturoi-cinci, şase căpăţâni;

-Castraveţi muraţi-patru, cinci bucăţi;

-Gogoşari muraţi-cinci, şase bucăţi.

Carnea va fi crestată şi lăsată în saramură timp de două zile la rece, însă trebuie verificată constant pentru a nu se săra prea tare. Pentru a nu greşi, se pune o lingură de sare la un litru de apă.

Friptura de Turda este preparată din carne de porc, iar specialiștii în acest preparat oferă următoarea rețetă, lăsată de bunici și străbunici, produsul fiind întâlnit, pe vremuri, la târgul din oraș:

Se taie fleica porcului, iar feliile mai grase se rumenesc. Carnea se cresta oblic, paralel, la o distanță de două degete pe ambele părți. Feliile pregătite se înmoaie în apă sărată în jur de 20 de minute, iar după ce apa se strecoară de pe carne, se șterge și se pune într-un ciubăr. Se prăjește într-o tigaie mare, în untură multă, curată, fără nici un strop de apă.

Citeste si: METEO: În sfârșit se răcorește vremea și în România, însă meteorologii anunță FURTUNI și vijelii puternice

- Advertisement -
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -spot_img
Latest News

AVRAM GAL, PSD: Declarația de azi a lui Bruxellușor Dan confirmă, fără dubii, rolul său de pion fidel în slujba rețelei Soroș!

AVRAM GAL, PSD: Declarația de azi a lui Bruxellușor Dan confirmă, fără dubii, rolul său de pion fidel în...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -