Preşedintele Klaus Iohannis a lămurit, marți, în timpul vizitei în Coreea de Sud, problema privind înrolarea obligatorie a tinerilor în Armata Română, scrie bugetul.ro
Klaus Iohannis a decis că trebuie să abordeze subiectul privind serviciu militar obligatoriu, în contextul în care e doar 40% dintre cei care au aplicat pentru serviciul militar profesionist au fost acceptați.
Se fac înrolări în Armata Română?
În timpul vizitei de lucru în Coreea de Nord, președintele Klaus Iohannis a fost întrebat de ziariști, în cadrul unei conferințe de presă, derulate cu această ocazie ,dacă serviciul militar va fi obligatoriu, mai ales că, recent, a declarat, în cadrul unui eveniment aniversar NATO, că România trebuie să-și consolideze rezerva de militari.
„Nu m-am gândit la recrutare obligatorie și nu voi avansa așa ceva. Este o chestiune foarte clară, în rest cred că trebuie să existe mai multă informație și mai multă atractivitate pentru cariera militară. Mai multă atractivitate înseamnă o soldă pe măsura implicării fiecărui militar. Mai multă publicitate este cred important să se facă, mult mai mult publicitate pozitivă. Tinerii care ar viza o carieră militara să știe oportuntățile, metodele pentru a ajunge acolo și așa mai departe”, a declarat Klaus Iohannis.
Doar 40% dintre candidați pentru serviciul militar profesionist au fost acceptați
Procesul de recrutare a soldaților profesioniști pentru Armata României urmează să fie reluat în luna mai, după ce la prima serie, mai mult de jumătate dintre candidați au fost respinși.
Statul Major al Apărării a analizat, în lunile februarie, martie și aprilie, desfășurarea primei serii de recrutare-selecție a soldaților profesioniști în Armata României din acest an. Cele mai mari probleme pentru tineri le-a reprezentat evaluarea fizică(prima probă a procesului de recrutare), care, deși are un nivel de dificultate mediu, pentru o persoană cu vârsta între 18 și 45 ani, cu o dezvoltare fizică normală, nu ar trebui să întâmpine dificultăți majore pentru trecerea baremelor fizice minime obligatorii ale acestei evaluări, potrivit MApN.
O altă probă care i-a pus în dificultate pe tineri a fost cea psihologică.
Principalele date ale analizei:
Campania de recrutare și selecție s-a derulat în 41 de județe și în municipiul București.
- Au fost 6.448 candidați (dintre care fete: 20%), pe 5.093 locuri scoase la concurs;
- Proporție candidați respinși la evaluarea fizică (prima probă): 24%;
- Proporție candidați respinși la evaluarea psihologică (candidați rămași după proba fizică): 18%;
- Proporție candidați respinși la evaluarea medicală (candidați rămași după evaluarea psihologică): 12%.
Startul celei de-a doua campanii de recrutare-selecție a soldaților profesioniști în Armata României este planificat pentru luna mai.