duminică, decembrie 29, 2024

Salvamontiștii clujeni au salvat mai mulți turiști, în timpul furtunii de aseară

- Advertisement -spot_img
Must Read

În contextul fenomenelor meteorologice extreme care au lovit cu deosebită intensitate județul Cluj în după-amiaza zilei de duminică, 17 septembrie 2017, ca urmare a căderilor de arbori pe carosabil, un grup de persoane a rămas blocat în zona montană a județului, pe tronsonul de drum cuprins între Barajul Drăgan-Floroiu și „coada” lacului Drăgan.

Ca urmare a acestui eveniment, în jurul orei 24.00, Serviciul Public Salvamont-Salvaspeo Cluj, instituție aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, a fost solicitat în regim de urgență să intervină la fața locului cu o echipă operativă, fără ca la acel moment să se cunoască detalii referitoare la numărul de persoane și autoturisme blocate.

Urmare a mobilizării și deplasării în regim de urgență, în jurul orei 5.00 salvamontiștii clujeni au reușit să ajungă la persoanele cele mai îndepărtate din grup, respectiv la cele care se aflau în capătul sudic al lacului Drăgan, prilej cu care s-a constatat faptul că era vorba, în total, de șase autoturisme și 10 persoane, dintre care un copil de patru ani, blocate ca urmare a furtunii deosebit de violente care a lovit vestul județului Cluj.

Deși la sosirea echipei de intervenție Salvamont reprezentanții Primăriei comunei Poieni acționau deja cu oameni și utilaje pentru deblocarea drumului, condițiile meteorologice existente la acel moment au determinat luarea, de comun-acord cu cei în cauză, a deciziei de evacuare a persoanelor abia în cursul dimineții.  În jurul orei 8.00 a început coborârea spre Valea Drăganului, cele 10 persoane fiind transportate de reprezentanții Salvamont pe o distanță de aproximativ 8 km, astfel încât, în jurul orei 10.30, acestea au fost predate reprezentaților Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj.

E o nouă intervenție de succes, desfășurată în condiții extrem de grele, a salvatorilor noștri montani. Nu pot decât să îi felicit și să le mulțumesc pentru felul în care își fac datoria, convins fiind că datorită activității lor muntele e un loc mult mai sigur în întreg județul Cluj” a declarat Președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe.

În momentul de față se acționează în continuare pentru deblocarea întregului sector de drum care începe din satul Valea Drăganului și ajunge până în zona lacului. Pentru reușita intervenției, Salvamont Cluj a colaborat cu ISU Cluj, Jandarmeria Cluj, respectiv cu reprezentații autorităților locale.

Tot din dorința evitării oricăror pierderi de vieți omenești și pentru asigurarea securității turiștilor, pe durata desfășurării furtunii și ulterior acesteia, Salvamont Cluj a decis închiderea potecii care străbate defileul Cheilor Turzii, din cauza pericolului pe care îl reprezentau alunecările de pietre și bolovani. Nu în ultimul rând, salvamontiștii au acționat pentru deblocarea mai multor drumuri din zona de munte, respectiv a sectorului de drum cuprins între stațiunea Beliș-Fântânele și satul Beliș și a drumului care duce spre localitatea Poiana Horea și Crucea Iancului.

- Advertisement -
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -spot_img
Latest News

Salvamontiștii iau atitudine: “Pârtia nu e podium de modă! N-ai ce căuta în blugi rupți și adidași cool!”

Salvamontiştii atrag atenţia asupra ţinutei necorespunzătoare cu care turiştii vin la munte, pe pârtiile de schi.„Dacă vă pregătiţi să...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -