Anul 2017 a fost unul extraordinar de benefic pentru România, bifând prima poziție în topul absorbției fondurilor europene, având atrase 3,3 miliarde de euro alocați prin programele speciale din agricultură și dezvoltare rurală.
Gradul de absorbție înregistarat de țara noastră este unul impresionant, de 99,9% din Fondul European de Garantare pentru Agricultură, măsurile pentru dezvoltare rurală-PNDR 2020- absorbind 35% din Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală și 6 % din Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime, fiind astfel unul dintre cei mai buni ani din această priviință.
Recordul suprem este înregistrat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, unde anul precedent a marcat un succes al absorbției fondurilor și a plăților, reușind a se plăti în jur de 3 miliarde de euro către fermierii români, atât din măsurile de sprijin prin Fonduri Europene, cât și din bugetul de stat.
Tot în 2017 România a dobândit și primul loc la nivel european pe partea de implementare a proiectelor din PNDR 2020. În paralel cu faptul că s-a înregistrat un grad al absorbției fondurilor europene ridicat pe această axă, în urma unui audit al comisiilor UE încheiat cu un raport, reiese faptul că proiectele au fost implementate corect, întrucât România nu a primit observații sau recomandări.
Faptul că anul precedent a îngregistrat asemenea valori ridicate în ceea ce privește absorbția fondurilor europene pentru dezvoltarea mediului rural și a agriculturii, mai ales ținând cont de faptul că această valoare a crescut în termen foarte scurt, reprezintă un real succes pentru România și totodată o garanție că această linie ascendentă va fi păstrată până la finalizarea programelor de finanțare, în 2022, ajungând să avem o dezvoltare excelntă pe acest sector.
Autor: Sofronia Mihaela Raluca