sâmbătă, aprilie 19, 2025

România dată în judecată de Pfizer. Ce sumă astronomică cere compania pentru vaccinurile comandate în pandemie?

- Advertisement -spot_img
Must Read

România a fost dată în judecată de către cei de la Pfizer – BioNTech! Se pare că aceștia doresc să oblige țara noastră să achite toate vaccinurile anti-Covid pe care autoritățile le-au cumpărat în urma protocolului semnat în anul 2021.

Noi probleme pentru autoritățile din România! Potrivit informațiilor oferite de către cei de la Digi 24, se pare că Pfizer – BioNTech a dat în judecată statul român! Aceștia declară că doresc să facă țara noastră să își respecte angajamentele luate în timpul pandemiei, în 2021, când autoritățile au comandat vaccin anti-Covid.

România dată în judecată de Pfizer. Ce sumă astronomică cere compania pentru vaccinurile comandate în pandemie?

Se pare că decizia luată de către cei de la Pfizer – BioNTech nu a fost una bruscă. Mai multe discuții ar fi avut loc între reprezentanți ai statului român și compania farmaceutică, însă, din păcate, se pare că acestea nu au putut rezolva problema.

„Pfizer și BioNTech cred că este important ca toate părțile implicate să își respecte obligațiile contractuale, în baza acordului care a facilitat succesul răspunsului European la pandemia COVID-19”, a comunicat compania, potrivit sursei citate.

„Pfizer și BioNTech caută să facă România să își respecte angajamentele pentru comenzile de vaccinuri COVID-19 plasate de Guvernul României, parte a contractului de livrări pentru Uniunea Europeană, semnat în mai 2021.

Această procedură formală vine după discuții lungi între părți, care au avut loc în spiritul parteneriatului cu România și cu membrii Guvernului României. Pfizer și BioNTech cred că este important ca toate părțile implicate să își respecte obligațiile contractuale, în baza acordului care a facilitat succesul răspunsului European la pandemia COVID-19”, se arată într-un răspuns al asocierii Pfizer – BioNTech transmis la solicitarea Context.ro.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a confirmat că România este somată în Justiție de firma de medicamente să achite cel puțin jumătate din sumă pentru cele 28 de milioane de doze de vaccin contractate în pandemie.

„Din câte știu, a venit o notificare de deschidere a acestui litigiu de către compania farmaceutică, cred că în ultimele zile din decembrie anul trecut. Există (…) undeva în a treia parte, în ultima parte a lunii februarie, un prim termen. România va fi, evident, reprezentată la acest proces, dar este vorba despre faptul că România a estimat un necesar pandemic pentru doze de vaccin”, a declarat Mihai Constantin.

El a spus că amendamentul la care compania farmaceutică face referire nu a fost semnat de Ministerul Sănătății și, tocmai de aceea, nu s-a putut face vreo plată pentru că statul nu a intrat în posesia acestor doze.

„(…) amendamentul la care compania farmaceutică face referire nu a fost semnat de către Ministerul Sănătății și, în consecință, nici nu s-a putut face vreo plată, pentru că nu există acele doze încasate de către statul român.”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, spune că nu este o situație neaşteptată, având în vedere că acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul altor două state UE, Polonia şi Ungaria, dar că au fost contractate cantităţi uriașe de vaccin anti-Covid pe care România nu le putea folosi.

„Este o situaţie care nu este neaşteptată, având în vedere că Pfizer a făcut acelaşi lucru şi cu alte două state membre ale Uniunii Europene, respectiv Polonia şi Ungaria. A venit acum rândul României, care nu a acceptat, nu am avut cum să acceptăm să semnăm un amendament propus de către compania Pfizer, care presupunea plata unor compensaţii financiare în cazul în care renunţam la contractul la vaccin”, a spus ministrul, citat de News.ro.

El a spus că nu există niciun fel de bază pe legală pentru aceste compensaţii financiare cerute de compania farmaceutică și că România nu putea comanda restul de 28 de milioane de doze de vaccin, care mai rămăseseră de livrat în cadrul acestui contract, în condiţiile în care în România interesul pentru vaccinare nu există în acest moment.

În schimb, pentru eventuala vaccinare anti-Covid, România are în prezent la dispoziție ultima formulă a vaccinului livrat de Moderna, spune ministrul. Compania a livrat la sfârşitul anului trecut 1,3 milioane de doze de vaccin în contul unei sume plătite tot în 2021 ca avans de guvernul de la acea vreme şi care trebuiau livrate.

„Au făcut-o, vaccinul era deja plătit de mai bine de 2 ani, iar cei de la Pfizer, am încercat să discutăm cu ei, am avut nenumărate întâlniri online atât cu ei, cât şi cu reprezentanţi ai Comisiei Europene, n-am ajuns la un acord şi am primit prin poştă notificarea acestei chemări în faţa instanţei la Bruxelles”, a declarat ministrul Rafila.

Guvernul va contacta o firmă de avocatură şi se va coordona cu Polonia, pentru a folosi aceleași argumente, motiv pentru care ministrul spune că a avut deja o întâlnire cu ambasadorul Poloniei la București. Pfizer a dat Polonia în judecată în noiembrie trecut pentru că nu a plătit cele 60 de milioane de doze de vaccin Covid contractate de statul polonez.

România a fost dată în judecată

Acțiunea juridică a celor de la Pfizer – BioNTech nu este prima de acest gen. Anul trecut, în luna noiembrie, compania farmaceutică a dat în judecată Polonia, pentru achitarea a 60 de milioane de doze de vaccin pe care statul polonez le-a comandat. În decembrie 2023, Ungaria a fost și ea dată în judecată, din același motiv.

Procurorii DNA deja au cerut atât Președinției, cât și Senatului, să aprobe urmărirea penală a fostului premier Florin Cîțu, cât și a foștilor miniștrii ai sănătății, Oana Mihăilă și Vlad Voiculescu. Motivul pentru care cei de la DNA doresc să îi cerceteze pe cei trei este un dosar privind cumpărarea vaccinurilor anti-Covid, în timpul pandemiei.

Autoritățile îi cercetează pe cei trei pentru abuz în serviciu, cât și pentru complicitate la abuz în serviciu. Ei ar fi aprobat achiziționarea a zeci de milioane de doze de vaccin, în ciuda faptului că România avea deja numărul necesar. Prejudiciul adus de aceste achiziții ar ajunge la peste un miliard de euro.

- Advertisement -
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -spot_img
Latest News

Atenţionare de călătorie! E aglomerație mare la frontiera cu Bulgaria, în minivacanţele de Paște și 1 Mai

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenționare de călătorie pentru Bulgaria, în condițiile în care timpul de așteptare...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -