Miercuri, 13 decembrie, începând cu ora 9.30, în Sala „Alba Iulia” a Palatului Cercului Militar Naţional, din București, va avea loc reuniunea cu tema „Crucea Eroilor Neamului de pe Muntele Caraiman – un simbol pentru Centenarul Războiului Reîntregirii României”, organizată de Secretariatul General al Ministerului Apărării Naționale, în colaborare cu Institutul pentru studii politice de apărare şi istorie militară.
Monumentul cultural şi istoric de referinţă pentru România, simbol al eroismului înaintaşilor noştri pentru înfăptuirea Marii Uniri, va fi consolidat prin grija Ministerului Apărării Naționale. Contractul de finanţare pentru restaurarea, reabilitarea şi conservarea ”Crucii comemorative a eroilor români din Primul Război Mondial” a fost semnat în luna iulie a acestui an, urmând ca activitatea de reabilitare să înceapă în primăvara anului 2018.
* * *
Monumentul Eroilor Crucea Caraiman este amplasat la o altitudine de 2.291 de metri, având o înălţime totală de 39,3 metri şi o deschidere a braţelor orizontale de circa 15 metri. Crucea a intrat în anul 2013 în Cartea Recordurilor drept cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan. Construcţia Crucii a început în anul 1926 şi s-a finalizat în 1928, fiind racordată la sistemul energetic național în anul 1939.
Valoarea proiectului „Restaurarea, reabilitarea, conservarea şi amenajarea unui spaţiu expoziţional în cadrul Monumentului Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial” este de peste 19 milioane lei, dintre care 16 milioane reprezintă finanţare din fonduri europene. Valoarea cofinanţării cheltuielilor eligibile asigurată de Ministerul Apărării Naţionale este de aproximativ 3 milioane lei.