Rectorul Universităţii ”Babeş-Bolyai”, Daniel David, a transmis tinerilor că îi sfătuieşte să aleagă o universitate foarte bună din România dacă nu sunt siguri că viaţa lor va fi organizată în altă ţară după finalizarea studiilor, precizând că universităţile din ţara noastră nu sunt slabe, cum spune multă lume.
Rectorul UBB Cluj, mesaj pentru tinerii care vor să plece la studii în străinătate: ‘Universităţile româneşti NU sunt slabe!’
Daniel David a fost întrebat, luni, la Prima News, ce fac universităţile din România în faţa exodului tinerilor la unităţi de învăţământ superior din străinătate.
„Există un număr mare de studenţi, dar nu aş spune totuşi că este atât de mare. Sigur că avem estimări. Estimările UNESCO vorbeau anul trecut de aproximativ 40.000 de studenţi. Dacă socotim că în ţară avem 500.000 şi ceva de studenţi, este clar că avem aproximativ, aş spune spre 10%, dar mai sigur între 5 şi 10% dintre studenţi sunt în afara ţării, dintre studenţii care ar putea fi în România se află, de fapt, în afara ţării. Eu nu cred că este un număr atât de mare, şi studenţi din alte ţări, mult mai bine plasate academic decât România, călătoresc şi studiază altundeva. Sunt studenţi din Germania în Statele Unite, ai studenţi din Europa în Marea Britanie. Tinerii circulă. Nu e o problemă atât de mare. Sigur, asta nu înseamnă că nu trebuie să facem efortul să păstrăm cât mai mulţi tineri în universităţile româneşti, dar sigur în programe bune”, a explicat Daniel David, potrivit news.ro.
El consideră că este o problemă faptul că 60 la sută dintre tinerii românii care învaţă în străinătate au declarat că vor să revină în ţară după încheierea studiilor.
„Uitându-mă, spre exemplu, la profilul celor care sunt în străinătate, îmi dau seama că nu au fost suficient de bine informaţi. Spre exemplu, cred că în urmă cu un an, 60 la sută dintre ei declarau că s-ar întoarce în ţară. Asta poate fi o problemă. E un număr mare şi poate fi o problemă, în sensul că eu vreau să spun tinerilor care îşi iau Bacalaureatul dacă doresc şi sunt siguri că viaţa lor va fi organizată în Germania, în Marea Britanie, în Statele Unite, atunci le recomand să facă universitate în Germania sau în Marea Britanie, sau în Statele Unite, fiindcă odată ce faci acolo studiile, eşti mai bine integrat în reţeaua socială şi vei putea să îţi găseşti mai bine un loc în reţeaua socială de acolo. Dacă însă doreşti ca după studii să te întorci în ţară, lucrurile sunt mai complicate şi fiindcă nu eşti la zi cu reţeaua socială din România, cu instituţiile care există în ţară”, a declarat rectorul UBB.
El îi sfătuieşte pe tineri ca, dacă nu sunt siguri că vor să se stabilească în străinătate, să aleagă o universitate din România.
„De aceea, sugestia mea pentru tineri este dacă nu sunteţi siguri că viaţa voastră va fi organizată în altă ţară, mai bine alegeţi în ţară o universitate foarte bună, cum sunt cele din marile, vechile centre academice din diverse domenii. În timpul studiilor există o mulţime de posibilităţi de a avea stagii în străinătate, cu programe Erasmus, cu alte burse. La nivel de masterat deja începi să consideri mai serios posibilitatea de a studia în străinătate dacă nu ai masterate foarte puternice în domeniul care te interesează. La nivel de doctorat, la fel”, a menţionat Daniel David.
El a mai fost întrebat dacă există o diferenţă majoră între marile universităţi din România şi universităţi din Italia, Olanda sau Belgia.
„Funcţional există diferenţe, doar că ranking-urile internaţionale pun foarte mare accent adesea pe componenta de cercetare şi de creaţie. Universităţile româneşti nu sunt slabe, cum spune multă lume. Văd în spaţiul public foarte mulţi jurnalişti care spun că UBB se află la coada clasamentului de 1.000 de universităţi. Singura din România, dar la coadă. E ca şi cum ai spune că UBB joacă în Liga Campionilor, nu e Barcelona şi Real Madrid, dar joacă în Liga Campionilor. În lumea asta există 27 – 30.000 de universităţi. A fi între primele o mie e mare lucru, cu legislaţia pe care o ai, cu banii pe care îi ai, cu structura pe care o avem. Dacă am pune performanţa academică a Clujului, nu a UBB-ului, acea universitate ipotetică a Clujului este Top 200, Top 300”, a explicat rectorul UBB.