sâmbătă, martie 15, 2025

RECOMANDĂRI PENTRU POPULAȚIE CU OCAZIA SĂRBĂTORILOR PASCALE – ATENȚIE CE MÂNCAȚI!

- Advertisement -spot_img
Must Read

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj atenţionează cetăţenii cu privire la riscurile la adresa sănătăţii.
Produsele alimentare specifice Sărbătorilor Pascale (carne de miel şi preparate, ouă, lactate şi brânzeturi, vopsea de ouă, pâine, produse de patiserie şi cofetărie, etc.) trebuie să fie achiziţionate numai din surse autorizate sanitar şi sanitar veterinar. Desfacerea lor către consumatori se permite numai în spaţii amenajate corespunzător, autorizate sanitar, dotate cu spaţii frig pentru produsele perisabile (ouă, brânzeturi şi lactate, carne şi preparate din carne, produse de cofetărie).
În momentul achiziţiei produselor alimentare, trebuie să verificati aspectul, în cazul celor ambalate prezenţa etichetelor cu elemente de identificare a producătorului, ambalatorului, ingredientele, termenul de valabilitate.
Ouăle trebuie să aibă coaja intactă şi curată, termenul de valabilitate să fie ştampilat pe coajă, în cazul ouălor ambalate şi pe ambalajul de desfacere. Ouăle trebuie păstrate până la desfacere sau consum în locuri curate, uscate, ferite de razele solare directe sau alte surse de căldură.
Atenţionăm pacientii cu afecţiuni cronice cu privire la necesitatea respectării cu sticteţe a tratamentului recomandat de că medic, cu evitarea exceselor alimentare şi a consumului de alcool.
Alimentaţia din aceste zile trebuie să fie echilibrată, iar cuvântul de ordine este “moderaţie”. Iată câteva sfaturi simple care vă pot ajuta să petreceţi cu bine aceste sărbători:
1. Ouăle trebuie consumate în cantităţi limitate, nu mai mult de două pe zi (datorită cantităţii mari de colesterol din gălbenuş), alături de legume proaspete de sezon.
2. Carnea de miel (drob, friptură, etc.) să fie consumată în porţii rezonabile, cu o bogată garnitură de legume: salată verde, salată de crudităţi, broccoli/conopidă, ciuperci, fasole verde, evitând pe cât posibil garniturile de cartofi, orez sau paste.
3. Alimentele (carnea şi chiar legumele) să fie gătite, de preferinţă, la cuptor sau grătar,evitând prăjeala în grăsime (untură, ulei, etc.).
4. Dulciurile aduc un aport considerabil de calorii, de aceea trebuie consumate în cantităţi foarte reduse. Atenţie la ciocolată: un ou de ciocolată, de exemplu, are circa 500 de kcal şi 32 g de lipide!!
5. Alcoolul în exces, constituie, de asemenea, o abatere frecvent întâlnită cu prilejul sărbătorilor, la noi, ducând la apariţia stării de ebrietate, însoţită sau nu de tulburări digestive, cardiace, etc. Se recomandă, aşadar, un consum responsabil, moderat, inclusiv la cafea şi tutun!
După o masă bogată este bine să facem mişcare şi nu să ne aşezăm în faţa televizorului sau să dormim. De asemenea, dacă masa durează mai multe ore, se recomandă pauze mai lungi între feluri, timp în care se pot face plimbări în aer liber sau alte activităţi fizice.
Nu în ultimul rând, recomandăm respectarea regulilor de igienă, pentru a preveni toxiinfecţiile alimentare:
– nu consumaţi carne insuficient tratată termic;
– nu folosiţi ouă de raţă/gâscă la prepararea cremelor, prăjiturilor, maionezei;
– păstraţi alimentele uşor alterabile (carne, peşte, ouă, maioneză, creme) la frigider;
– menţineţi igiena mâinilor, spălându-vă frecvent, ori de câte ori este nevoie.

SARBATORI FRUMOSE SI LINISTITE!

- Advertisement -
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -spot_img
Latest News

Intervenții pentru stingerea incendiilor de vegetație uscată, în județul Cluj. Pompierii sunt solicitați la maxim

Pe parcursul zilei de luni, 10 martie 2025, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj a...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -