Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, marți, într-o conferință de presă, că a finalizat raportul solicitat de către premier în privința infecțiilor nosocomiale din spitale. ministrul a subliniat că trebuie încurajată raportarea acestora, pentru că eliminarea infecțiilor asociate asistenței medicale nu este posibilă nicăieri în lume.
Rafila, despre infecțiile nosocomiale din spitale: Situația e gravă. Zilnic în România sunt raportate în medie, cinci decese. Realitatea e alta…
Raportul „l-am finalizat. Noi aveam la dispoziție nu numai datele, dar și modificările legislative și organizarea pe care le-am făcut în ultimul an. În ultimul an s-a reușit cea mai importantă evoluție din ultima perioadă, ultimii 5- 10 ani. Am reușit să facem foarte multe lucruri care pot să ducă la controlul acestui fenomen”, a declarat ministrul Sănătății.
Acesta a subliniat însă că nu se poate pleda pentru „două chestiuni care sunt contradictorii”, respectiv raportarea infecțiilor simultan cu susținerea să fie luate măsuri pentru eliminarea acestora.
„România în momentul de față, după o evoluție crescătoare, raportează 1% din cazurile externate ca fiind asociate infecției în spitale. Media în UE e 7%. La noi a crescut de la 0,2% la 1%. La nivelul UE sunt anual 37.000 de decese asociate infecțiilor din spitale, iar numărul deceselor parțial asociate infecțiilor e de cel puțin 3 ori mai mare. România are circa 5% din populația UE și atunci numărul deceselor atribuibile infecțiilor ar fi de circa 1.700”, a explicat ministrul.
Spitalele din România încă ascund infecțiile nosocomiale. Acest lucru reiese din raport făcut chiar de Ministerul Sănătății. Alexandru Rafila pune sub semnul întrebării informațiile primite. Doar 1% din totalul cazurilor externate au avut infecţii asociate asistenţei medicale, în timp ce media la nivel european este de 7%.
Ministrul Sănătații spune ca nu există nicio țară în lume care să nu aibă infecții nosocomiale. Raportul pe care l-a întocmit Ministerul Sănătății arată că procentul infecțiilor nosocomniale din România a crescut, dar încă este departe de adevăr.
Alexandru Rafila, Ministrul sănătații: „România raportează 1%. Media la nivel european este de 7%, noi am crescut de la 0,2 la 1,26. La nivelul UE sunt în fiecare an 37 de mii de decese sunt datorate asistenței medicale. România are circa 5% din populația Uniunii Europene și dacă ar fi să extrapolăm aceste cifre.”
Trebuie să ne hotărâm ce dorim: dorim să știm realitatea, să profesionalizăm acest lucru (…) sau ne dorim modelul demagogiei? Atunci putem schimba zilnic manageri de spitale, miniștri pentru că zilnic, conform estimării, sunt în România 5 decese. (…)
În România sunt, în medie, cinci decese pe zi din cauza infecțiilor nosocomiale
Alexandru Rafila crede că aproximativ 1.700 de decese în fiecare an ar fi provocate de infecțiile din spitale. Ministrul Sănătății susține că managerii spitatelor care fac raportări incorecte trebuie sancționați. Există deja un ordin de ministru care prevede acest lucru, în dezbatere publică.
Alexandru Rafila, Ministrul sănătații: „Zilnic în România sunt, în medie, conform estimării, probabil sunt în jur de cinci decese. Un manager trebuie încurajat să raporteze. Eu personal m-aș duce la un spital la care managerul raportează 5-6% infecții, chiar și decese, decât la unul care raportează zero sau 0,1.”
Infecţiile asociate asistenţei medicale au revenit în atenție după decesele de la Spitalele Judeţene Târgu-Mureş și Cluj. România a trecut prin coșmarul Colectiv, în care autoritățile de atunci spuenau că Avem de toate, iar în spitale cu infecții nosocomiale au murit zeci de tineri care scăpaseră de incendiu.
Citeste si: Neam Ucis de Nosocomiale – PROTEST azi la Cluj-Napoca