DEPENDENȚA DE JOCURI DE NOROC
Andreea Pătrașcu
psiholog clinician specialist
psihoterapeut
Pentru mulți oameni, jocurile de noroc sunt odistracție inofensivă. Majoritatea oamenilor care pariază nu au o problemă cu jocurile de noroc, dar uniidevin jucători compulsivi la un moment dat în viața lor.
Oamenii din acest grup pierd controlul asupra pariurilor lor, până în punctul în care viața le este negativ afectată. Jocurile de noroc trec de la o activitate distractivă și inofensivă la o obsesie nesănătoasă cu consecințe grave.
O problemă legată de jocurile de noroc poate tensiona relațiile, poate interfera cu munca și poate duce la un dezastru financiar.
Inclusă în Manualul de Diagnostic și Statistic al Asociației Americane de Psihiatrie (APA), ediția a cincea (DSM-5), clasificată ca o tulburare de control al impulsurilor, dependența de jocuri de noroc este o dependență progresivă care poate avea multe repercusiuni psihologice, fizice și sociale negative. Vorbim de un jucător de noroc compulsiv, atunci cândacesta nu poate controla impulsul de a paria, chiar și atunci când există consecințe negative pentru sine sau pentru cei apropiați.
Persoanele care trăiesc cu această dependență pot experimenta depresie, migrenă, suferință, tulburări intestinale și alte probleme legate de anxietate.
Ca și în cazul altor dependențe, consecințele jocurilor de noroc pot duce la sentimente de descurajare și neputință. În unele cazuri, acest lucru poate duce la tentative de sinucidere.
Rata jucătorilor de noroc problematici a crescut lanivel global în ultimii ani și, din cauza consecințelor sale dăunătoare, dependența de jocuri de noroc a devenit o problemă semnificativă de sănătate publică în multe țări.
La baza dependenței de jocuri de noroc stă dorința incontrolabilă de a continua, în pofida impactuluiasupra propriei vieții. Persoana dependentă estedispusă să riște ceva important, în speranța de a obține ceva cu o valoare și mai mare.
Jocurile de noroc pot stimula sistemul de recompensă al creierului la fel ca drogurile sau alcoolul, ducând la dependență.
Dependența de jocuri de noroc este uneori denumită o „boală ascunsă”, deoarece nu există semne sau simptome fizice evidente, astfel cum apar în cazul dependenței de droguri sau alcool. De obicei, jucătorii cu probleme neagă sau minimizează problema, chiar și pentru ei înșiși.
Pentru un diagnostic de dependență de jocuri de noroc, DSM-5 relevă că o persoană trebuie să prezinte sau să experimenteze cel puțin patru dintre următoarele situații de mai jos, în ultimele 12 luni:• Nevoia imperioasă de a paria cu sume tot mai mari de bani pentru a simți emoție;• Neliniște sau iritabilitate atunci când persoana dependentă încercă să oprească jocurile de noroc;• Încercări repetate nereușite de a opri, controla sau reduce jocurile de noroc;• Persoana dependentă se gândește des la jocurile de noroc și face planuri pentru a juca;• Apelare la jocuri de noroc atunci când persoana dependentă se simte stresată;• Revenirea la pariuri după ce s-au pierdut bani;• Apelarea la minciuni pentru a ascunde activitățile de jocuri de noroc;• Apariția problemelor de relație sau de muncă din cauza jocurilor de noroc;• Persoana dependentă depinde de alții pentru bani de cheltuit pe jocuri de noroc.
Majoritatea jucătorilor ocazionali se opresc atunci când pierd sau au ajuns la o limită stabilită referitoare la cât sunt dispuși să piardă.
Oamenii cu probleme de joc compulsiv se simtobligați să continue să joace pentru a-și recupera banii – un model care devine din ce în ce mai distructiv în timp.
Comportamentul jucătorilor devine o problemă atunci când nu poate fi controlat și când interferează cu finanțele, relațiile și locul de muncă. Astfel, unii oameni pot apela la furt sau fraudă pentru a obține bani pentru jocuri de noroc.
Mulți oameni care dezvoltă o dependență de jocuri de noroc sunt considerați oameni responsabili și de încredere.
Însă putem vorbi totodată de existența unor factori favorizanți care pot duce la o schimbare a comportamentului. Printre aceștia putem include: o pensionare;o circumstanțe traumatice;o stresul legat de locul de muncă;o tulburări emoționale, cum ar fi depresia sau anxietatea;o singurătate;o prezența altor dependențe (dependența de alcool, de substanțe interzise etc.);o factori de mediu, cum ar fi prietenii sau oportunitățile disponibile.
Studiile au relevat faptul că persoanele cu o dependență pot fi mai expuse riscului de a dezvolta o altă dependență.
Astfel, unele persoane care sunt afectate de jocurile de noroc pot avea, de asemenea, o problemă cu alcoolul sau drogurile, posibil din cauza unei predispoziții pentru dependență.
Uneori, se poate discuta și despre o dependența secundară, care poate apărea în efortul de a reduce sentimentele negative create de dependența de jocuri de noroc. Cu toate acestea, unii oameni care pariază nu experimentează nicio altă dependență.
Dependența de jocuri de noroc este o afecțiune gravă care poate distruge vieți.
Jocurile de noroc compulsive pot avea consecințe profunde și de lungă durată pentru viața persoanei dependente, cum ar fi:• Probleme de relație;• Probleme financiare, inclusiv faliment;• Probleme judiciare, inclusiv în sfera penală;• Performanță slabă la muncă sau pierderea locului de muncă;• Sănătate generală precară;• Sinucidere, tentative de sinucidere sau gânduri suicidare;
Tratament
Deși s-ar putea să vă simțiți neputincioși să opriți jocurile de noroc, există o mulțime de lucruri pe care le puteți face pentru a depăși problema, a vă repara relațiile și finanțele și, în sfârșit, pentru a vă recăpăta controlul asupra vieții.
Primul pas este să separați miturile de faptele reale în privința problemelor legate de jocurile de noroc:
Mit: Trebuie să pariezi în fiecare zi pentru a fi un jucător cu probleme.
Realitate: Un jucător cu probleme poate juca frecvent sau rar. Jocurile de noroc sunt o problemă dacă creează probleme.
Mit: Jocurile de noroc nu sunt cu adevărat o problemă dacă jucătorul își poate permite.
Realitate: Problemele cauzate de jocurile de noroc excesive nu sunt doar financiare. Prea mult timp petrecut cu jocurile de noroc poate duce, de asemenea, la probleme relaționale și legale, pierderea locului de muncă, probleme de sănătate mintală, inclusiv depresie, anxietate și chiar sinucidere.
Mit: A avea o problemă cu jocurile de noroc este doar un caz de voință slabă, iresponsabilă.
Realitate: Problemele legate de jocurile de noroc afectează oamenii cu toate nivelurile de inteligență și din toate mediile. Oamenii cu voință puternică la fel de probabil pot să dezvolte o problemă cu jocurile de noroc ca oricine altcineva.
Mit: Partenerii jucătorilor problematici îi conduc adesea pe cei dragi să joace.
Realitate: Jucătorii cu probleme încearcă adesea să-și justifice comportamentul. Învinovățirea altora este o modalitate de a evita asumarea responsabilității pentru acțiunile lor, inclusiv pentru ceea ce este necesar pentru a depăși problema.
Mit: Dacă un jucător de noroc cu probleme acumulează o datorie, ar trebui să-l ajuți să scape de ea.
Realitate: Soluțiile de remediere rapidă pot părea a fi ceea ce trebuie făcut. Cu toate acestea, eliberarea din datorii a jucătorului poate înrăutăți situația, permițând problemelor legate de jocurile de noroc să continue.
Cel mai mare pas pentru a depăși o dependență de jocuri de noroc este de a realiza că există o problemă.
Este nevoie de forță și curaj pentru a recunoaște acest lucru, mai ales dacă s-au pierdut mulți bani și relațiile au devenit tensionate sau dacă, pe parcurs, s-au rupt.
Depășirea unei probleme legate de jocurile de noroc nu este niciodată ușoară. Fiecare jucător de noroc este unic, fiind astfel nevoie de un program de recuperare adaptat în mod special nevoilor și situațieispecifice.
În general, tratamentul este împărțit în trei tipuri:
Psihoterapie: Ședințele de psihoterapie ajută o persoană să reducă nevoia de a juca, prin schimbarea modului în care individul simte și gândește despre jocurile de noroc.
Ședințele de psihoterapie se concentrează pe schimbarea comportamentelor și gândurilor nesănătoase aflate în relație cu jocurile de noroc, cum ar fi convingerile false. De asemenea, se poate învăța cum să se rezolve problemele financiare, de muncă și relaționale cauzate de jocurile de noroc. Terapia vă poate oferi instrumentele necesare pentru a face față dependenței dvs., care ar putea dura toată viața.
Medicamente: Pot ajuta la reducerea simptomelor și a bolilor care apar uneori odată cu dependența de jocuri de noroc. Unele medicamente pot reduce și nevoia de a juca.
Grupuri de auto–ajutorare: Unii consideră că pot fi utile discuțiile cu alte persoane aflate într-o situație asemănătoare.
Pentru mulți jucători cu probleme, nu renunțareade moment la jocurile de noroc este cea mai mare provocare, ci mai degrabă să se mențină în recuperare, să își asume un angajament permanent de a sta departe de jocurile de noroc.
Internetul a făcut jocurile de noroc mult mai accesibile și, prin urmare, este mai greu pentru dependenții care se recuperează să evite recidiva. Cazinourile și casele de pariuri online sunt permanent deschise pentru oricine are un smartphone sau acces la un computer.
Dar menținerea recuperării după dependența de jocuri de noroc este totuși posibilă dacă vă înconjurați de oameni față de care sunteți răspunzător, evitați mediile și site-urile web tentante, renunțați la controlul finanțelor (cel puțin la început) și vă dedicați unoractivități mai sănătoase.
Unii oameni cu o problemă compulsivă față dejocurile de noroc pot avea perioade de remisie -perioade de timp în care joacă mai puțin sau deloc. Dar, fără o intervenție specializată, astfel de situații vorfi efemere.