ONISIM DORNEANU, CO-FONDATORUL ATLANTIC PARTNERS VORBEȘTE DESPRE FLUXUL NET DE INVESTIȚII STRĂINE DIRECTE ÎN ROMÂNIA
,,As vrea sa discutam exclusiv despre investițiile de capital și creditele provenite de la companiile nerezidente care detin un pachet minim de actiuni de 10% intr-o companiei rezidenta pe teritoriul Romaniei, respective au un pachet de actiuni cu drept de vot in proportie de minim 10 la sută in cadrul acestor entitati economice.
În anul 2022, investitiile efectuate in Romania trebuie sa depaseasca pragul de 10 Miliarde adica aproximativ 12% peste valoarea inregistrata in anul 2021, unde aproximativ 9 miliarde euro a fost capital nou, provenit din fluxul de investiții străine directe. In ciuda faptului ca la nivel mondial si in special in zona euro exista o încetinire substanțială a creșterii economice, estimându-se o stagnare a economiei către finele anului și în trimestrul I din 2023, Romania reprezinta in continuare o zona foarte atractiva pentru investitori de peste ocean si Europa.
Sectoarelor de activitate care vor atrage capital nou vor ramane sectoarele de Intermedieri financiare și asigurări, productie de energie electrică si gaze, Industria prelucrătoare in special prelucrare țiței, produse chimice, respectiv construcţii și tranzacţii imobiliare.
În ceea ce privește țara de origine a capitalului, Statele Unite ale Americii vor atinge pragul de 10,5% din capitalul total investit, Germania va continua sa conduca clasamentul fiind urmata indeaproape de Austria Franta si Italia. Primele cinci tari din topul investitorilor vor cumula impreuna 60% din totalul capitalului investit in tara noastra.
Investiții pentru restructurarea intreprinderilor, ale cărei produse sau servicii nu mai sunt competitive o sa fie principalul beneficiar al investițiilor străine primite prin aport la capitalurile proprii. Pragul inregistrat va atinge valorile de 1800 milioane de euro respective extinderea si dezvoltarea intreprinderilor existente un prag de minim 500 millioane de euro.
Investițiile din categoria M&A vor inregistra un flux de aproximativ 90 Milioane euro round tripping-ul sau direcționarea în străinătate a unor fonduri locale și reîntoarcerea ulterioară a acestora în economia Romaniei sub formă de investiții străine directe, va reprezenta component principala in finantarea tranzactiilor de Merger and Acquisition din Romania.
Investiții pentru înființarea unei întreprinderi noi, denumite investiții greenfield deși reduse ca pondere vor atrage în acest an o valoare mai mare comparativ cu anii anteriori, ajungand la o valoare minima de 450 milioane euro.
Intreprinderile care beneficiaza de aportul de capital strain vor inregistra o crestere a cifrei de afaceri cu aproximativ 9% peste cifra de afaceri realizata in anul precedent, ajungand la o valoare totala de aproximativ 235 000 milioane euro. De asemenea se vor inregistrand in continuare o scadere a numarului mediu de angajati pe intreprindere la aproximativ 1150 de salariati reusind o evoluție pozitivă a productivității muncii în întreprinderi până la valoarea de 175 000 euro. Totodată, majorarea profitului societăților si scăderea numărului de salariați, va genera cresterea profitabilității forței de muncă la aproximativ 7600 euro pe salariat.
Veniturile realizate din Investitii straine directe de către investitorii străini direcți în România vor atinge pragul de 10 000 milioane euro, din care preconizam ca veniturile nete din participații la capitalurile proprii se vor situa in jurul valorilor de 9 200 milioane euro respectiv veniturile nete din dobânzi vor atinge un nivel de 800 milioane euro.
Volumul cel mai ridicat de investitii straine directe se va inregistra in continuare in regiunea BUCUREȘTI – ILFOV urmată de regiunea CENTRU și de regiunea VEST. Regiunea de SUD-VEST – OLTENIA insa va cunoaste o crestere semnificativa in comparative cu anul precedent atingand valoari de peste 2 400 milioane euro, transmite omul de afaceri Onisim Dorneanu.
Citeste si: Despre noul val de capital al Atlantic Partners. Interviu cu omul de afaceri american Onisim Dorneanu