O investigație medicală asupra unor medicamente care ar avea efecte foarte rare asupra creierului, este în desfășurare în Marea Britanie și ar putea genera efecte în Europa, inclusiv în România.
Nurofenul și alte medicamente cu pseudoefedrină ar putea fi INTERZISE în Europa. Printre efectele adverse grave se numără și AVC-ul!
Printre altele, este vizat un medicament extrem de popular în România, eliberat fără prescripție în orice farmacie: Nurofen, care conține pseudoefedrină.
Medicamentele care au produs îngrijorări sunt Sudafed, Nurofen și Day&Night Nurse: ele ar putea fi interzise sau eliberate numai pe bază de prescripție medicală, în Marea Britanie, scrie Daily Mail.
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) lucrează la o anchetă proprie. Dacă rezultatele vor arăta un risc crescut, restricția se va impune în toată Uniunea Europeană, deci și în România.
Substanța suspectă că ar produce efectele adverse este pesudoefedrina.
- Problemele cauzate se manifestă prin îngustarea vaselor de sânge din sinusuri – ceea ce face ca nasul să se blocheze în primul rând.
Alte decongestionante, cum ar fi produsele fabricate de Benylin, Nurofen și Day & Night Nurse, ar fi, de asemenea, afectate dacă se va lua o decizie de interzicere a substanței.
În spatele analizei se află Agenția de Reglementare a Medicamentului și a Produselor de Asistență Medicală (MHRA), care reglementează siguranța medicamentelor utilizate în Marea Britanie.
Pharmaceutical Journal, care a publicat pentru prima dată această știre, a susținut că autoritățile sanitare vor decide „dacă trebuie să se schimbe autorizațiile de introducere pe piață pentru medicamentele care conțin pseudoefedrină”.
Sefii Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) și-au lansat propria evaluare de siguranță a acestui medicament în urmă cu mai puțin de două săptămâni.
În funcție de rezultate, se poate lua o decizie radicală de interzicere, inclusiv în România (ca țară UE).
Nurofen este utilizat de milioane de europeni pentru dureri diverse.
Care sunt riscurile: Sunt investigate riscul sindromului de encefalopatie reversibilă posterioară (PRES),a sindromului de vasoconstricție cerebrală reversibilă (RCVS)” și eventuale complicații majore și care pun viața în pericol în unele cazuri.