Ca urmare a semnalelor de alarmă legate de posibila retragere a unor medicamente de pe piața românească, ministrul Sănătății, prof.dr. Florian Bodog, a transmis la finalul săptămânii trecute o scrisoare omologului său din Estonia, cerând convocarea de urgență a Consiliului de Miniștri ai Sănătății pentru a identifica și aplica soluțiile care să conducă la eliminarea exportului paralel de medicamente. Începând cu data de 1 iulie, Estonia deține președinția semestrială a Consiliului UE.
Reamintim faptul că, în acest an, Ministerul Sănătății a luat mai multe măsuri legale pentru a împiedica exportul unor medicamente foarte importante pentru pacienții români, respectiv blocarea exportului de vaccinuri şi a mai multor medicamente prevăzute în programele naţionale de sănătate.
Cu toate acestea, este nevoie de o schimbare fundamentală a normelor europene privind comercializarea medicamentelor, astfel încât interesul pacienților și drepturile lor să primeze cu adevărat în fața intereselor comerciale.
România susține cu toată fermitatea, prin reprezentanții săi, modificarea substanțială a reglementărilor europene din domeniul medicamentelor. În prezent, fenomenul exportului paralel este legal, fiind subsumat principiului de liberă circulație a mărfurilor în spațiul comunitar, dar efectele sale pun în pericol accesul cetățenilor la medicamentele de care au nevoie.
Țara noastră nu va accepta ca interesul pacientului român să fie afectat de practicile comerciale care nu respectă și nici nu reflectă, de fapt, valorile europene sau principiile morale.
În urma afirmațiilor făcute de reprezentanții Partidului Mișcarea Populară privind intenția de a vizita Ministerul Sănătății în cursul acestei zile, reamintim și pe această cale distinșilor parlamentari că ministrul Sănătății, prof.dr.Florian Bodog nu poate da curs solicitării lor întrucât se află alături de victimele furtunii extreme care a lovit România.
Mai precis, astăzi ministrul Bodog vizitează persoanele rănite din județele Cluj și Bistrița și se întâlnește cu autoritățile locale și medicale care gestionează situația din teren.
În plus, menționăm că reprezentanții Ministerului Sănătății nu au primit niciun fel de invitație, oficială sau informală, la dezbaterea din Parlament pe tema Sănătății. Ca de fiecare dată, ministrul Florian Bodog ar fi onorat această invitație a Parlamentului, ca semn de respect pentru înalta instituție parlamentară și pentru fiecare dintre reprezentanții săi.