METEO: Disconfort termic ridicat și temperaturi caniculare în zona Clujului. Când se mai răcorește vremea?

Luni, 1 iulie, vremea se menține frumoasă, însă disconfortul termic va fi accentuat, iar valorile termice vor fi mai mari pentru data din calendar și vor atinge 38 de grade Celsius. 

METEO: Disconfort termic ridicat și temperaturi caniculare în zona Clujului. Când se mai răcorește vremea?

Temperaturi deosebit de ridicate pentru aceastã datã, va fi caniculã şi disconfort termic ridicat în cea mai mare parte a ţării, inclusiv în Bucureşti. De miercuri, vremea va intra într-un proces de răcire.

Astfel, în zona de vest și sud-vest, dar și în sudul Transilvaniei, temperaturile vor fi deosebit de ridicate pentru aceastã datã, va fi caniculã şi disconfort termic ridicat, iar indicele temperaturã-umezealã (ITU) va depãşi uşor pragul critic de 80 de unitãţi. De altfel, în majoritatea regiunilor țării, cu execpția zonelor din nord-vest, este valabilă o atenționare meteo Cod galben de caniculă. 

În Transilvania, vremea frumoasă și temperaturile ridicate, cu maxime de 32 de grade Celsius, vor face loc în a doua parte a zilei precipitațiilor, cu posibile vijelii și căderi de grindină. 

În Cluj, temperaturile maxime vor atinge 32 de grade Celsius, cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab, astfel că disconfortul termic va fi accentuat. Mai ales în după-amiaza zilei de luni, local, sunt așteptate precipitații cu caracter temporar, cu posibile furtuni și vijelii. 

De la mijlocul săptămânii temperaturile vor înregistra o ușoară scădere, iar vremea va intra într-un proces de răcire, astfel că maximele termice se vor situa între 19-24 grade Celsius. 

Prognoza meteo 2 iulie 2024

În ţară, gradul de instabilitate atmosfericã se va accentua treptat în cea mai mare parte a ţãrii, valul de cãldurã va persista în Muntenia, vestul Dobrogei şi jumãtatea de sud a Moldovei, în timp ce în restul teritoriului vremea se va rãcori semnificativ.

Pe arii extinse, la început în vest, centru şi nord, apoi şi în regiunile sudice, vor fi înnorãri accentuate, averse torenţiale, frecvente descãrcãri electrice, intensificãri de scurtã duratã ale vântului, pe alocuri vijelii şi grindinã. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantitãţi de apã de peste 20…40 l/mp şi pe arii restrânse de 50…60 l/mp.

În Dobrogea, astfel de fenomene se vor semnala pe suprafeţe mici, în cursul nopţii. Temperaturile maxime se vor încadra între 24 şi 33 de grade, iar în Muntenia, vestul Dobrogei şi jumãtatea de sud a Moldovei se vor situa între 34 şi 38 de grade şi indicele temperaturã-umezealã (ITU) va depãşi pragul critic de 80 de unitãţi. Minimele termice ale nopţii vor fi cuprinse între 13 şi 19 grade, local mai ridicate în sud-est (pânã la 22…23 de grade pe litoral).

În Bucureşti, valul de cãldurã va persista, va fi caniculã şi disconfort termic accentuat, iar din orele serii gradul de instabilitate atmosfericã va fi în creştere. Cerul va fi variabil pânã spre searã, apoi înnorãrile se vor accentua, vor fi intensificãri ale vântului, averse torenţiale, descãrcãri electrice şi posibil vijelii şi grindinã.

Temperatura maximã va fi de 35…37 de grade, iar indicele temperaturã-umezealã (ITU) va depãşi pragul critic de 80 de unitãţi; minima termicã va fi de 18…20 de grade.

Prognoza meteo 3 iulie 2024

În ţară, vremea va fi în general instabilã şi se va rãcori simţitor şi în jumãtatea de sud-est a ţãrii, iar temperaturile vor continua sã scadã şi în celelalte zone. Temporar vor fi înnorãri accentuate, iar în majoritatea regiunilor vor fi averse, local însoţite de descãrcãri electrice şi intensificãri de scurtã duratã ale vântului; izolat vor fi cãderi de grindinã, iar în est-sud-est vor fi posibile vijelii.

Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantitãţi însemnate de apã. Probabilitatea pentru astfel de fenomene va fi mai micã în zonele de câmpie din Banat şi Oltenia, precum şi pe litoral.

ALERT // Instabilitate atmosferică accentuată

COD PORTOCALIU

2 iulie, ora 00 – 2 iulie, ora 05

sud-vestul și parțial centrul țării

În a doua parte a nopții de luni spre marți (1/2 iulie), în jumătatea sudică a Banatului, cea mai mare parte a Olteniei și în sud-vestul extrem al Transilvaniei, se vor semnala vijelii puternice (rafale de până la 75-90 km/h), averse torențiale, frecvente descărcări electrice și izolat* grindină de mici sau medii dimensiuni (diametrul maxim ~ 1-2 cm). În intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor depăși local* 25-35 l/mp, iar punctiform* 40-50 l/mp.

COD GALBEN

1 iulie, ora 13 – 2 iulie, ora 10

nordul, centrul, nord-estul și sud-vestul țării

Pe parcursul după-amiezii și al serii de astăzi, 1 iulie, în Maramureș, nordul și nord-vestul Transilvaniei și în nordul Moldovei, iar începând cu orele nopții, în Banat, Oltenia, vestul Munteniei și în sud-vestul și centrul Transilvaniei, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată. În aceste regiuni, vor fi perioade cu averse – ce pot avea caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului cu aspect de vijelie (rafale de până la 55-75 km/h) și izolat* grindină de mici sau medii dimensiuni (diametrul maxim ~ 1-2 cm). În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local* 20-25 l/mp, iar punctiform* 35 l/mp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

More Articles Like This