Măsura de asociativitate adoptată de către GAL-urile din țară, capătă contur din ce in ce mai eficient, sectoarele interesate de aderarea la o structură asociativă care să le sprijine activitatea din punct de vedere informațional, educațional și nu numai, fiind foarte variate.
“Susținerea dezvoltării structurilor asociative” vine în folosul fermierilor din partea GAL-urilor din care fac parte, deoarece facilitează înființarea de noi cooperative, prin intermediul cărora aceștia beneficiază de sprijin pentru derularea activităților lor agricole.
Până în prezent, și-au manifestat interesul de a pune pe picioare astfel de cooperative prin intermediul acestei măsuri, fermieri din sectoare variate, precum viticultură și vinificație, cultură mare, legumicultori etc. Aceștia au realizat avantajele pe care apartenența la un astfel de grup le prezintă, iar astfel, au decis să fie membri în viitoarele cooperative.
Sprijinul financiar pentru un astfel de proiect variază în funcție de bugetul alocat de fiecare GAL în parte, ajungând până la 100.000 euro nerambursabili, împărțit pe două faze. Spațiul eligibil în cadrul acestor măsuri cuprinde totalitatea comunelor, ca Unități Administrativ-Teritoriale, împreună cu satele din componența lor, care alcătuiesc GAL-ul din zona respectivă.
Faptul că interesul manifestat pentru asociativitate este destul de mare, este îmbucurător, întrucât se urmăresc atât modele de succes din țară și din străinătate, în care fermierii membri ai cooperativelor au reușit să își eficientizeze munca, să aibă facilitat accesul la piețele țintă, obținând astfel și prețuri mai bune, cumpără in put-uri la costuri mai avantajoase, au oportunitatea de a face vizite de studiu utile și au acces la informații importante în mod constant.
Autor: Sofronia Mihaela Raluca