Mucegai, rugină, mizerie şi produse depozitate neconform sau atenţie, expirate. Pentru asta au fost închise temporar mai multe shaormerii din Cluj. În imagini se observă cum alimentele care urmează să ajungă în farfuriile clienţilor sunt depozitate în lăzi frigorifice neigienizate, ruginite sau chiar cu sistemul de închidere nefuncţional.
Mai multe shaormerii cunoscute din Cluj au fost ÎNCHISE: mucegai, rugină și mizerie
Salatele sunt şi ele ţinute în găleţi fără capac. Neregulile găsite de reprezentanţii de la ANPC au dus la oprirea temporară pentru patru operatori economici, până la rezolvarea problemelor, şi la închiderea timp de şase luni pentru un altul. Reprezentaţii au aplicat totodată şi 12 amenzi contravenţionale în valoare totală de 260.000 de lei.
Potrivit Protecției Consumatorilor, operatorii economici sancționați au fost: SC Jasmin Construct SRL (Doner Kebab), SC Homs Food SRL (Franciza Mama Manu), SC Rosa Food Art SRL (Rosa), SC Sattva SRL (Tokio), SC Indigo Expres SRL (Indigo) și SC Ilmiglior Restorante SRL- firmă de catering la care s-a extins controlul ca urmare a identificării acesteia, ca furnizor de produse alimentare la un centru de vârstnici.
Ca urmare a neregulilor constatate, comisarii CJPC Cluj au aplicat mai multe sancțiuni: 12 amenzi contravenționale în cuantum de 260.000 lei, 3 avertismente, oprirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme în valoare de circa 5.500 de lei, oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor la 4 operatori economici și închiderea unității pentru o perioada de 6 luni, în cazul unui operator economic pentru abateri repetate.
„Abaterile identificate de echipele de control au fost: folosirea unor vitrine frigorifice și agregate de frig neigienizate și deteriorate, cu praf în exces și rugină, cu capacul desprins din balamale, neputând asigura închiderea ermetică, cu chederele pline cu mucegai, modificarea stării termice a produselor, folosirea, ca materii prime, a unor produse și preparate cu data limită de consum depășită sau fără elemente de identificare –caracterizare, depozitarea produselor direct pe paviment sau pe ambalaje din plastic care prezentau mucegai, utilizarea unor mijloace de tranport neautorizate, folosirea unor coșuri de reziduuri fara capace, în zona de preparare”, transmite instituția.