sâmbătă, ianuarie 11, 2025

Locuitorii din Târgu Mureș au rămas stupefiați: Primăria a montat un brad din CÂRPE. A cui a fost ideea „genială”?!

- Advertisement -spot_img
Must Read

Luni, 4 decembrie, ora 15:00, forfotă mare în centrul orașului Târgu Mureș. O echipă de muncitori a instalat tradiționalul Brad de Crăciun în zona Ceasului cu Flori din Piața Trandafirilor.

Locuitorii din Târgu Mureș au rămas stupefiați: Primăria a montat un brad din CÂRPE. A cui a fost ideea „genială”?!

Locuitorii din zonă au așteptat cu nerăbdarea montarea bradului dar au avut un șoc în momentul în care au văzut ”creația” Primăriei.

Cetățenii din Târgu Mureș au fost ”antrenați” încă de anul trecut pentru un ”brad special”. Dacă în 2022 în centrul orașului a apărut un brad confecționat din butuci de lemn, anul acesta a fost ales un brad format din preșuri și pleduri tradiționale.

Pe un con de fier, o echipă de muncitori a plasat mai multe materiale, care arată ca niște preșuri. Bradul a fost instalat luni, 4 decembrie. Unii locuitori din Târgu Mureș s-au arătat indignați de această idee. Mulți au comentat negativ la pozele și filmările apărute în mediul online.

„Gunoi cât casa, dar e bine că avem în centru brad din preșurile bunicii! O bătaie de joc continuă! Chiar cred că acele covoare nu merită o astfel de batjocură!”, a scris o persoană, care a adăugat și imagini cu maldăre de gunoi într-un cartier. 

„Bradul din pleduri/preșuri – Noua invenție la Târgu Mureș! „Felicitări” noii administrații! Anul trecut-brad din lemne, anul acesta-brad din pleduri/preșuri!”;

„Simbolul administrației, cârpe și presurii uzate…Nu mai știu….să plângem…sau să râdem??? Părinților, să nu duceți copiii lângă aceste cârpe, că va trebui să dați explicații la care nu veți avea un răspuns”.

Unii au făcut haz de necaz: 
„Donez covor folosit 4 ani jumate, în stare foarte bună”;

„O brad sfios, o brad sfios
Te-ai îmbracat cu pleduri…
Ai fost cândva așa frumos
Cu globuri … mii de leduri!
O brad sfios ce caraghios
Te-ai îmbracat cu pleduri
O brad haios, o brad haios
Mă uit da’ nu te recunosc”

În opinia unor locuitori, utilizarea materialelor textile care seamănă cu preșurile tradiționale este ofensatoare: „Aceste preșuri au fost țesute de bunicii noștri…români, maghiari, sași…la țară le găsim în orice gospodărie…de ce ne batem joc de traditii? Și pe vremea lui Ceaușescu, copil fiind, împodobeam bradul cu ce aveam: hârtie glisanta, chestii făcute manual la școală….dar nu așa Rușine să le fie!”

Ideea acestui brad aparține unei organizații civile, iar simbolistica a fost explicată pe pagina de socializare: 

Un brad de Crăciun tricotat manual, care unește indivizi și comunități

La inițiativa unei organizații civile, bradul de Crăciun de anul acesta este un simbol al unității, care transcende diferențele individuale, politice, naționale și culturale.

Moto-ul festivalului nostru este „Poveștile ne leagă!”, iar acest slogan ne încurajează să îndrăznim să ne conectăm cu noi înșine și unii cu alții, pentru a putea încetini ritmul prea alert al vieții și pentru a ajunge la propria noastră poveste. Credem că mulți oameni mici, în multe locuri mărunte, dacă fac lucruri mici pot schimba fața lumii!

Povestea unui copac infinit începe cu primul pas, al tău! Dacă ne unim visele, indiferent de cultură, naționalitate, concepții şi preconcepții putem aşeza oraşul nostru pe harta lumii în cadrul unui record Guiness.

Fii şi tu parte din acest proiect!

În septembrie 2022, Festivalul Cultural Alternativ Kult s-a adresat unor organizații sau indivizi să tricoteze sau să croșeteze un fular de festival comun, format din piese cu lățimea de 20 cm.

Inițiativei i s-au alăturat persoane fizice, familii, organizații civile, grupuri de dans, companii multinaționale, firme mici şi mijlocii, grădinițe, universități, asociații, primării şi personalități publice, formații din țară şi de peste hotare. Fularele au sosit din Statele Unite ale Americii, Ecuador, Mongolia, Germania, Austria, Ungaria, Anglia, Suedia și Danemarca.

Participanții la acest proiect ne-au împărtășit cele mai amuzante povești de familie născute sau repovestite în timpul tricotării. Prima prezentare publică a fularului a avut loc la KULT Fest-ul din decembrie 2022, în Palatul Culturii. În iunie 2023, în Cetatea Medievală, publicul din Tg. Mureş a putut admira piesa de peste 2.500 de metri lungime, ca element decorativ al festivalului.

Festivalul nostru se pregătește și pentru doborârea unui record Guinness, la care şi TU poți să participi, la categoria fular de festival, care trebuie să fie format din piese tricotate manual din cât mai multe țări ale lumii. Acest fular multicultural va fi expus public în decembrie, pe bradul de Crăciun al orașului la Ceasul cu Flori.

Festivalul nostru a ajuns la a patra ediție, iar seria noastră de evenimente atrage publicul cu programe literare și de arte plastice, târg de carte, expoziții neobișnuite, prelegeri, discuții, prezentări de carte, activități interactive, ateliere, toate acestea, desigur, în proximitatea esențială a muzicii, concertelor și a petrecerilor.

- Advertisement -
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -spot_img
Latest News

Românii vor putea călători FĂRĂ VIZE în SUA începând din 31 martie. România a fost admisă oficial în Visa Waiver

România a fost admisă oficial în programul Visa Waiver al Statelor Unite. Cetățenii români vor putea călători fără vize...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -