Ieftiniri-record ale carburanților după ce românii au ameninţat cu boicotarea firmelor austriece: litrul de benzină se apropie de pragul de 6 lei
Ieftiniri-record la Petrom după ce românii au decis să nu mai cumpere de la OMV. Eh, uite că se poate dacă ne evervăm puțin!
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților a operat și azi o ieftinire masivă la pompă, a patra în ultima săptămână. Prețurile au scăzut din nou cu 15 bani pe litru, și la benzină, și la motorină. Ieftinirea are loc în contextul scandalului şi ameninţărilor cu boicot din partea românilor după ce Austria a blocat intrarea României în Schengen.
Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București afișa sâmbătă, 10 decembrie 2022, în aplicația Petrom, un preț de 6,66 lei pentru litru de benzină standard. Litrul de motorină se vinde sâmbătă cu 7,78 lei/litrul.
După aplicarea subvenţiei de 50 de bani, preţurile reale plătite de şoferi sunt de 6,16 lei pe litru la benzină și 7,28 lei pe litru la motorină.
Potrivit unei analize Economica.net, comparativ cu prețurile de vineri, Petrom a ieftinit benzina și motorina cu 15 bani pe litru, ieftiniri la carburanți neuzual de mari față de politica obișnuită a firmei până recent, dar care au tot fost operate în ultima săptămână și jumătate.
Cu două zile în urmă, Petrom a scăzut prețurile cu 15 bani pe litru la benzină și cu 20 la motorină. Cu o zi înainte, compania redusese prețurile tot cu 15 bani, la ambii carburanți, după o ieftinire anterioară tot cu 15 bani, ziua precedentă. Toate au avut loc în ultima săptămână, după precedenta ieftinire de 15 bani, care a avut loc miercurea trecută.
Așadar, în 11 zile, prețurile au scăzut cu până la 80 de bani pe litru, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată în istoria recentă – nu a fost niciodată o mișcare de preț nici în jos, nici în sus, de o asemenea anvergură.
Aceste ieftiniri masive au loc în contextul în care, acum șase zile, a intrat în vigoare embargoul impus de Comisia Europeană asupra importurilor de petrol ruesc pe cale maritimă dar și plafonarea de preț de 60 de dolari pe baril. Așadar, pare surprinzătoare decizia Petrom de a reduce nu o data, ci de patru ori în doar o săptămână prețurile de o asemenea manieră.
Totuși, decizia se explică prin cotațiile în scădere accentuată la produsele petroliere, cele care, alături de taxe, contează cel mai mult în stabilirea prețurilor la pompă.