De câțiva ani Ministerul Sănătății a pus la punct un mecanism pprin care se încercă să analizeze situația din spitalele românești, printre care și rata șpăgii din instituțiile sanitare.
Harta ȘPĂGII în spitale s-a cam înroșit în luna iunie. Spitalele din Turda și Câmpia Turzii sunt pe listă!
Dacă în luna aprilie media la nivel național a pacienților care spun că medicii sau asistentele le-au cerut bani a fost de 1,61%, în iunie aceasta a crescut la 1,85%, potrivit datelor afișate pe platforma graphs.ro, fondată de clujeanul Dragoș Vana.
În județul Cluj, în luna iunie, 24 de pacienți au raportat faptul că li s-ar fi cerut mită în spital, număr aproape dublu față aprilie, când doar 13 pacienți au afirmat că li s-ar fi pretins bani pentru a fi tratați.
Mecanismul de Feedback al Pacientului al Ministerului Sănătății colectează date de la pacienți privind curățenia din spitale, serviciile medicale oferite, comunicarea cu personalul medical și inclusiv mita (dacă un medic/asistent medical i-a solicitat mită – bani sau atenții, pacientului).
Cel mai mare procentaj al răspunsurilor pacienților cu „Da” la întrebarea „Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?” a fost înregistrat la Spitalul Municipal Turda (5.08%), urmat de Centrul Medical Unirea (4%), Institutul Oncologic Ion Chiricuță (3,57%) și Spitalul Municipal Câmpia Turzii (3,33% din răspunsuri).
Folosind datele colectate de acest mecanism, clujeanul Dragoș Vana, care a fondat platforma graphs.ro, realizează în fiecare lună harta șpăgii din spitalele din România.
Concret în urma răspunsurilor transmise de către 118 pacienți la Turda 6 au indicat că li s-a solicitat șpagă, în timp ce la Spitalul Municipal din Câmpia Turzii din 30 de pacienți chestionați unu a raportat că i s-a cerut șpagă.
Consultați site-ul graphs.ro pentru a afla toate răspunsurile la întrebările următoare (privind spitalele din fiecare județ din România):
- Cât de mulțumit sunteți de serviciile medicale oferite de spital?
- Cât de mulțumit sunteți de activitatea și implicarea medicului?
- Cât de mulțumit sunteți de curățenia din spital?
- A fost nevoie să cumpărați medicamente sau alte materiale sanitare?
- Cât de mulțumit sunteți de activitatea și implicarea asistentelor medicale?
- Ați primit explicații clare cu privire la diagnostic și tratament?
- Ați recomanda unei persoane apropiate să se trateze la acest spital?
- Starea dumneavoastră de sănătate este mai bună după externare?
- Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?
- Doriți să raportați responsabilului anticorupție al Ministerului Sănătății faptul că vi s-au solicitat bani sau atenții?
Conform datelor centralizate de Harta Spăgilor, în luna iunie cele mai mari procente sunt înregistrate în județele Teleorman – 7,3%, Mehedinți – 7,14% și Giurgiu – 5,3%, iar cele mai mici în județele Tulcea – 0%, Harghita – 0,38%, Covasna – 0,52%, Dolj – 0,91%, Sălaj – 0,93% și Cluj, primul județ în care procentul trece de 1 caz la o sută de pacienți – 1,01%.