Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Măguri-Răcătău și Asociația „De la lume adunate și-napoi la lume date”, organizează sâmbătă și duminică, 9 – 10 decembrie 2017, prima ediție a Festivalului-concurs de Obiceiuri și Tradiții „Junii Satului”, în comuna clujeană Măguri-Răcătău.
În prima zi a evenimentului, sâmbătă, 9 decembrie a.c., vor evolua copiii de la clasele primare și clasele gimnaziale, iar a doua zi, duminică, 10 decembrie a.c., vor urca pe scena Căminului Cultural din Măguri-Răcătău adolescenții și adulții. Astfel, prin implicarea în proiect, aceștia vor asimila obiceiul ,,Umblatul junilor la colindat” și-l vor transmite mai departe. Totodată, obiceiul va fi cunoscut de cei prezenți și de ansamblurile și grupurile participante în festival, majoritatea din județul Cluj, dar și din județele Brașov – Ansamblul „Rujița” Rupea și Bistrița-Năsăud – grupul de colindători din Urmeniș. Aceștia vor prezenta și alte obiceiuri specifice sărbătorilor de iarnă, din zona pe care o reprezintă.
Pentru ca acest obicei să fie păstrat și perpetuat, Ansamblul „Cununa munților” din localitatea Măguri-Răcătău, împreună cu Asociația „De la lume adunate și-napoi la lume date”, pe toată durata lunii noiembrie, a străbătut satele comunei Măguri-Răcătău pentru a se întâlni cu oamenii locului și a afla amănunte despre obiceiul „Umblatul junilor la colindat”. Apoi, obiceiul a fost studiat și repetat de membrii ansamblului, pentru a fi pus în scenă la prima ediție a Festivalului „Junii Satului”, ce va avea loc la Căminul Cultural din Măguri-Răcătău.
Întâlnit cu preponderență în zona montană a județului Cluj, obiceiul cetei de colindători, numiţi „Juni”, se mai păstrează la Măguri-Răcătău și în alte sate din zonă deși, în vechime, aria lui de răspândire a fost mult mai mare. Numărul tinerilor care alcătuiesc ceata este diferit de la sat la sat, aşa după cum şi numărul cetelor diferă după mărimea satelor. Conducătorul cetei, numit taroste sau grăitor, este ales după mai multe criterii, printre care experiența și abilitățile de conducător. Acesta trebuie să vegheze la buna comportare a tinerilor din ceată pe toată perioada sărbătorilor, să organizeze repetiţiile pentru colinde, să vorbească în numele cetei, să „grăiască” sau să „alduiască” colacul și să organizeze jocul.