Europa s-ar putea confrunta anul acesta cu cea mai călduroasă VARĂ de până acum

Europa se pregătește pentru prima perioadă de vreme caldă din această vară, în timp ce Germania și țările nordice vor avea temperaturi neobișnuit de ridicate săptămâna viitoare. Spania se pregătește pentru o nouă vară caniculară, lansând o nouă hartă pentru a ajuta la o predicție mai precisă a valurilor de căldură, relatează Euronews. 

Europa s-ar putea confrunta anul acesta cu cea mai călduroasă VARĂ de până acum

După temperaturi extreme înregistrate pe perioada verii în Europa ultimilor ani, în 2024 ar putea fi doborâte noi recorduri, cu valuri de căldură lovind în mai multe zone.

„Este incredibil de dificil să prezici cu exactitate cum va fi vremea cu câteva luni înainte, ca să nu mai vorbim de săptămâni și uneori de zile”, spune Tamsin Green, meteorolog la serviciul de prognoză Weather & Radar.

Acest lucru se datorează faptului că vremea în Europa este extrem de schimbătoare, cu nenumărați factori de influență diferiți. În prezent, se pare că lunile iunie, iulie și august au toate tendințe peste medie în ceea ce privește temperatura, potrivit lui Green. Vremea pe continent variază și ea, ceea ce face dificil de prezis unde ar putea lovi o „vară fierbinte”. 

Europa de Vest ar putea înregistra precipitații medii în luna iunie, apoi precipitații peste medie în sudul Europei în luna iulie, dar condiții mai uscate în est.

O mulțime de factori diferiți influențează vremea schimbătoare a Europei. În prezent, lumea se află într-o fază de tranziție între fenomenele climatice El Niño și La Niña, de exemplu, care este „crucială” pentru determinarea modelelor de vreme și temperatură la nivel global.Cu toate acestea, există un factor care joacă un rol major în verile tot mai calde de pe continent, și anume schimbările climatice.

Din 1991, Europa s-a încălzit de două ori mai mult decât media globală, potrivit datelor recente ale Organizației Meteorologice Mondiale și ale agenției climatice europene Copernicus . Continentul „nu face excepție” în ceea ce privește consecințele schimbărilor climatice, ambele agenții avertizând că Europa trebuie să facă mai mult pentru a-și reduce emisiile și pentru a renunța la combustibilii fosili.

„Ultimii zece ani au fost cei mai călduroși zece ani înregistrați, cea mai mare parte a încălzirii Pământului având loc în ultimii 40 de ani. Am văzut că aprilie 2024 va fi a 11-a lună consecutivă cu cea mai mare căldură înregistrată vreodată”, a adăugat Tamsin Green, care a mai spus că, date fiind aceste condiții, „cu un grad destul de bun de certitudine 2024 va fi probabil un alt an record”.

Citeste si: METEO: Ploi, vijelii și grindină. Vremea se răcește drastic în zilele următoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

More Articles Like This