Orașul Cluj-Napoca și zona metropolitană sunt cuprinse, din nou, de un miros insuportabil. Clujenii semnalează că „pute” în toate cartierele Clujului.
De ce PUTE Cluju’?! Boc și Tișe dau vina pe toată lumea…
„În toate cartierele Clujului PUTE!” – asta este sesizarea pe care zeci de clujeni au făcut-o pe aplicația My Cluj și situația de care mulți alții sau plâns când mergeau liniștiți pe străzile orașului.
Autoritățile au făcut controale pentru a verifica de unde a pornit mirosul. Este vorba despre Centrul de Management Integrat al Deșeurilor, gestionat de firma Supercom:
„Încă din primul moment al apariției mirosului din Cluj-Napoca, primarul Emil Boc a dispus factorilor de control să investigheze cauza mirosului existent în oraș. În urma analizelor efectuate de către autoritățile statului s-a stabilit că acest miros provine de la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor, centru care colectează deșeurile din tot județul. Autoritățile de control au dispus măsuri operatorului de salubritate Supercom pentru diminuarea mirosului, măsuri care vor fi comunicate public de către autoritățile respective. Vom solicita în continuare autorităților statului implicare, până când această problemă va fi rezolvată în integralitate”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea, pentru monitorulcj.ro.
Clujenii s-au plâns că miroase a gunoi, iar în unele zone chiar a „cadavru”, și că nu pot să respire afară sau că au simțit o stare de greață când mergeau pe stradă.
„Bineînțeles că am fost sesizat și am cerut imediat toate rapoartele, să văd despre ce este vorba. Cei de la Control Mediu nu au putut încă să identifice exact, până la acest moment. S-au făcut verificări la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor și am solicitat Asociației ECO-Metropolitan să vadă dacă acolo, când se depun în depozit deșeurile, există vreo problemă. Deocamdată nu mi-au raportat vreo problemă. Rampa cealaltă veche este inactivă. Nu este niciun fel de activitate care să denote producerea acestui miros.
Am cerut, de asemenea, să vadă dacă la stația de epurare nu există vreo problemă și care să genereze un asemenea miros. Vor formula autoritățile statului un răspuns instituțional care să curme acest lucru, care repet ne deranjează pe toți și este inacceptabil. Singurul loc în care se desfășoară activități este la Centrul Integrat de Deșeuri care este pentru întregul județ. Acolo lucrurile, din câte au precizat până la acest moment colegii mei, se desfășoară conform procedurilor standard. Vor fi accelerate verificările, să le urmărească”, a declarat Emil Boc la radio, în jurul orei 10.
UPDATE 14:22: Emil Boc a vorbit despre situația mirosului și în ședința de Consiliu Local. Edilul spune că, cel mai probabil, cauza mirosului este „nerespectarea procedurilor de la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor:
„Nu voi ocoli subiectul zilei – problema mirosului. Nu am stat cu mâinile în sân. Am accesat de ieri instrumentele Primăriei. Am verificat ce se intâmplă la vechea rampă de la Pata Rât, dar acolo nu există nicio problemă. Primăria și RADP-ul nu au nicio cauză în mirosul din oraș. M-am adresat Agenției de Protecție a Mediului, ADI ECO-Metropolitan. Cu probabilitate foarte mare, cauza mirosului este nerespectarea procedurilor de la CMID. Controlul nu s-a încheiat. Autoritățile statului își fac datoria. După părerea mea, nerespectarea procedurilor de la acest centru a determinat această situație. Căldurile extreme amplifică mirosul. Cert este că marea probabilitate este nerespectarea unor proceduri adminisrtrative de la CMID. Se vor dispune măsurile de remediere după încheierea controlului. Cer imediat să se intre în legalitate”, a declarat Emil Boc.
VEZI RECLAMAtIILE CLUJENILOR AICI!
De asemenea, Consiliul Județean ar fi aplicat penalizări firmei responsabile cu gestionarea gunoiului și centrului de deșeuri din Cluj, Supercom:
„Am văzut dezbaterile și acum dimineața am văzut și pozițiile exprimate în spațiul public. Ca autoritate publică județeană, sigur, îmi fac datoria să-mi cer iertare clujenilor pentru miros și aș vrea să-i informez că încă din ziua de 23 august am sesizat Garda de Mediu, Agenția de Mediu pentru a verifica exact cauza acestui miros, pentru a se dispune măsuri de remediere, iar Consiliul Județean a aplicat penalizări și a solicitat acestor instituții luarea de măsuri”, a declarat Alin Tișe.
Totodată, șeful CJ Cluj a evidențiat că „au fost încă de la început multe nereguli în introducerea noului sistem de operare și gestionare a centrului de deșeuri”: „Au fost constatate multe nereguli inclusiv de Garda de Mediu și Agenția de Mediu și s-au semnalat deficiențe în operare și, de asemenea, în implementarea măsurilor de reducere a mirosurilor… și nu numai. Fapt pentru care s-au întocmit conform contractului de delegare un număr de cinci avize de rectificare – 4 de rectificare majoră. Asta înseamnă deficiențe majore de operare pe care le-am semnalat, care au dus la avize negative, care au dus la sancțiuni – facturi de peste 30.000 de lei (o singură factură)”, a mai spus Tișe.