Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.) aminteşte Guvernului României că Transporturile aduc 5% din Produsul Intern Brut. Pornind de la această realitate economică, cerem o soluţie la problema creşterii preţului carburantului, după introducerea supraaccizei la motorină şi benzină.
Pornim de la declaraţia primului ministru, Mihai Tudose, care a spus că în cazul în care preţul carburantului va creşte la pompă, după intrarea în vigoare a Ordonanaţei, domnia sa se va gândi dacă ne va returna o parte din acciză. Întrucât, până la data de 15 septembrie, la preţul carburantului s-au adăugat câţiva bani, iar după 15 septembrie, odată cu intrarea în vigoare a Ordonanţei, preţul carburantului s-a mai mărit cu încă 10-12 bani, COTAR şi celelalte patronate din Transporturi cer Guvernului României să găsească o soluţie pentru transportul comercial, de returnare a unui coeficient din supraaciză.
Considerăm că cei care au lucrat la promovarea acestei OUG nu au luat în calcul şi oscilarea preţului de carburant, la achiziţie. Nu s-a luat în calcul nici faptul că promisiunile făcute de benzinari Guvernului nu vor fi respectate. Aşa cum era previzibil, benzinarii au mărit preţul la pompă.
COTAR a participat ieri, 16 septembrie, la o întâlnire cu secretarul general al guvernului, pentru a discuta problema supraaccizei la motorină. Au mai luat parte şi alte patronate din transport, precum şi reprezentatnţi ai ANAF şi ai Guvernului. După a doua treaptă de mărire, respectiv 1 octombrie, vom avea o nouă întâlnire cu reprezentanţii Guvernului, pe acest subiect. Sperăm într-o rezolvare corectă şi firească pentru transportul comercial, astfel încât acest sector să nu fie afectat şi, pe cale de consecinţă, să nu scadă procentul de 5% din PIB pe care îl asigură, în prezent, transportatorii.