Comuna Iara va părăsi Asociația de Dezvoltarea Intercomunitară Apa Văii Arieșului și va renunța la delegarea contractului de gestionare a serviciului public de apă-canal încheiat cu Compania de Apă Arieș.
Comuna Iara renunță la contractul cu Compania de Apă Arieș. Motivul – Apa e mai ieftină la Cluj ca la Turda!
Motivul renunțării este legat de faptul că prețul apei perceput de Compania de Apă Arieș e prea mare pentru cetățenii din Iara iar Compania de Apă nu a făcut investiții în rețeaua de apă-canal din comună.
”De ce să stăm să plătim cel mai mare preț la apă”? se întreabă primarul comunei, Dorin Popa
Decizia Comunei Iara de a părăsi Compania de Apă Arieș și ADI Apa Văii Arieșului a fost luată de Consiliul Local Iara în urmă cu mai bine de un an, explică primarul Dorin Popa.
Motivul pentru care Iara părăsește asocierea de dezvoltare din zona Turzii este prețul prea mare la apă și absența investițiilor. ”Nu suntem inclusi în Masterplanul de dezvoltare al CAA, deoarece noi am intrat mai târziu în asociație. În plus, prețul apei e prea mare pentru locuitorii din Iara”, a explicat Dorin Popa. Iara are surse proprii de captare a apei potabile, explică primarul comunei, un fapt despre care companiile de apă nu prea sunt încântate. ”Operatorii de apă ar vrea să fie ei unica sursă. La Iara cam fiecare sat are sursa lui de apă”, mai spune primarul comunei.
Dorin Popa explică și faptul că părăsirea Asociației de la Turda este o anticiparea a faptului că în final va rămâne un singur operator de apă interjudețean și acesta va fi Compania de Apă Someș.
Recent, Compania de Apă Arieș a recunoscut că împreună cu Asociația Apa Văii Arieșului au încălcat ani de zile Contractul de Delegare al Serviciului Public de Apă și Canal și au operat serviciul de apă canal fără o serie de indicatori de performanță care garantau furnizarea apei.
Încălcarea contractului de delegare a fost posibilă în special în timpul administrației primarului Turzii, Cristian Matei. Acesta a fost numit președinte al Asociației Apa Văii Arieșului iar ginerele lui, Bogdan Bobic a fost numit director al Companiei de Apă Arieș. Construind un mecanism de control în care socrul își superviza ginerele, timp de mai mulți ani de zile, Compania de Apă Arieș a operat serviciul public de apă fără indicatori de performanță stabiliți complet.