Sute de iubitori ai lecturii, majoritatea tineri, au format o coadă imensă, joi, de la ora 17.00, când s-a deschis noua librărie Cărturești din Cluj-Napoca, în Caza Hintz, lângă Muzeul Farmaciei, pe strada Ferdinand.
COADĂ LA CULTURĂ, ÎN CLUJ. S-a deschis o nouă librărie Cărturești. Oamenii au primit cărți gratuite
Este a patra librărie deschisă de lanțul bucureștean Cărturești, după cele din mallurile Iulius Mall, Vivo și Platinia.
Librăria a anunțat că primii 1000 de clienți vor primi o carte pe gratis iar de aici a fost un pas până la o coadă și o înghesuială enormă. Coada s-a întins până la Cartofiserie!
O coadă asemănătoare a avut loc la shaorma, la Cluj-Napoca, în cadrul unui reușit eveniment de marketing al lanțului de shaormerii Rosa, acum o lună.
Judecând imaginile, putem spune că această coadă de astăzi la cărți a putut rivaliza (dacă nu chiar bate) cu brio acea coadă la shaorma!
Librăria măsoară 135 de metri pătrați și este amplasată în interiorul Casei Hintz, un spațiu emblematic pentru oraș, nu doar prin vechime și structură, ci și printr-o istorie bogată. Aici s-a deschis, în anul 1573, prima farmacie publică din Cluj, iar din anul 1752 clădirea a fost închiriată farmaciștilor particulari, primul chiriaș fiind farmacistul Tobias Mauksch. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, casa și farmacia au intrat în posesia familiei Hintz, rămânând a lor până la naționalizarea de după Al Doilea Război Mondial, iar ulterior reintrând în posesia familiei după retrocedarea din anul 2013.
În prezent, clădirea adăpostește îndrăgitul Muzeu al Farmaciei, aflat în subordinea Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, deschis încă din anul 1954. După un amplu proces de restaurare și reamenajare desfășurat pe parcursul ultimilor patru ani, Casa Hintz găzduiește acum și o frumoasă librărie Cărturești, cu ferestrele orientate către strada Regele Ferdinand și intrarea de pe strada Regele Ferdinand 1.
Conceptul librăriei a fost gândit în linie cu istoria Casei Hintz, pornind de la căutarea unor puncte de intersecție dintre librărie și farmacie. Astfel a reieșit conceptul de librărie-farmacie, vizibil atât în grafica vitrinelor librăriei, cât și în vizualurile din campania de deschidere, realizate de Ștefan Vasilachi. Așa cum o farmacie oferă remedii pentru diverse boli și suferințe sau suplimente care să întărească corpul, o librărie găzduiește pe rafturi diverse leacuri pentru suflet.