Consiliul Județean Cluj a inițiat achiziția serviciilor de elaborare a unor baze de date complexe de evidență a zonelor de protecție a patrimoniului cultural, monumente istorice și situri arheologice, utilizând tehnologiile GIS.
Clujul își actualizează Sistemul Informatic Geografic (GIS) pentru zonele de protecție a patrimoniului
Scopul realizării acestor baze de date, de către specialiști și arheologi atestați, este acela de a le transpune în părțile desenate aferente documentațiilor de amenajare a teritoriului și de urbanism, pentru a fi utilizate în elaborarea documentațiilor specifice.
Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: „Având în vedere proiectul pilot derulat la nivel național, prin care am digitalizat integral procesul de eliberare a certificatelor de urbanism, obținerea de date concrete, corecte și actualizate cu privire la zonele de protecție este extrem de utilă. Folosind acest sistem informatic vom putea să efectuăm analize spațiale complexe, acestea fiind un instrument extrem de util în procesul de luare a deciziilor”.
Astfel, până la finalul anului în curs, Consiliul Județean Cluj va beneficia de o bază de date complexă care, prin tehnologiile de tip GIS, va integra în mod structurat elementele de tip vectorial cu datele descriptive asociate obiectului grafic. Concret, după inventarierea tuturor monumentelor istorice și a siturilor arheologice de pe teritoriul județului, specialiștii vor avea misiunea de a asocia elementele grafice ale zonelor de protecție cu informații textuale, seturi de date, precum suprafața, codul LMI, grupa, denumirea, etc.
Valoarea estimată a contractului de servicii este de 146.608 lei, banii fiind asigurați din bugetul Consiliului Județean.