Castelul Rákóczi-Bánffy din Gilău și-a redeschis porțile pentru vizitatori după o renovare spectaculoasă care a durat 7 ani.
Investiția totală pentru restaurarea și modernizarea acestui monument istoric s-a ridicat la 7,12 milioane de euro.
În acest weekend, peste o mie de persoane au trecut pragul Castelului din Gilău, care și-a deschis oficial porțile după renovare.
„Este o zi fantastică! Am cumpărat castelul acum 10 ani și atunci părea că această clădire cu un trecut istoric impresionant ar putea ajunge ușor în ruină. Astăzi, suntem aici și vedem cum castelul din Gilău strălucește din nou în toată splendoarea sa de odinioară. Este incredibil că am reușit să realizăm acest lucru. Suntem martorii unui efort supraomenesc”, a declarat Elek Nagy, președintele fondator al Fundației „Tradiții Transilvănene”.
Castelul din Gilău își are începuturile în secolul al XIII-lea, când surse scrise menționează deja o curte nobiliară aici, ca unul dintre centrele întinsei moșii a episcopilor Transilvaniei, situată la vest de Cluj. Prima mențiune documentară a centrului domeniului episcopal (curia) din Gilău datează din 1373. Cea mai veche parte a castelului din Gilău, reședința episcopului, a fost construită la începutul secolului al XV-lea. Planul actual al castelului, cu formă pătrată și întărit cu turnuri cilindrice la colțuri, a fost realizat în anii 1540, când, din cauza înaintării turcilor, Statileo János, unul dintre ultimii episcopi catolici medievali din Transilvania, a construit o cetate modernă.
În Evul Mediu, cetatea și moșia care aparțineau episcopiei Transilvaniei și-au schimbat frecvent proprietarii. În perioada domniei celor doi principi Rákóczi, castelul a fost transformat într-una dintre cele mai spectaculoase reședințe princiare din Transilvania, un palat confortabil cu modificări semnificative la clădirile interioare și fortificații. Castelul a funcționat ca una dintre cele mai importante reședințe ale principilor Rákóczi până în anii 1660, apoi a fost preluată de Dénes Bánffy pentru familia sa. În anii 1830-1840, castelul a căpătat forma actuală, însă a fost distrus parțial de un incendiu în 1861 și reconstruit după 1871. Naționalizat în perioada comunistă, castelul a funcționat ca școală pentru copii cu dizabilități între 1972 și 2002.
În 2012, castelul a fost restituit fiului ultimului proprietar, Tamás Barcsay, profesor de istorie stabilit în Canada. Doi ani mai târziu, Elek Nagy, un om de afaceri cu multiple legături clujene, a cumpărat castelul monument istoric, pe care mai apoi l-a donat Fundației „Tradiții Transilvane”.
Castelul Bánffy din Gilău și-a redeschis porțile după șapte ani de pauză
Clădirea medievală a fost transformată într-un centru cultural multifuncțional, combinând elemente de patrimoniu istoric cu facilități moderne.
Deschiderea oficială a avut loc vineri, 17 mai, însă vizitatorii au putut participa tot weekend-ul la diverse evenimente organizate cu ocazia Zilelor Porților Deschise, având acces gratuit.
Programul pentru sâmbătă, 18 mai 2024, a fost următorul:
- 12:00 – 20:00: Activități medievale pentru copii și adulți, organizate de Compania Salina. Acestea includ tir cu arcul și arbaleta, jocuri medievale, demonstrații de scrimă, confecționarea de bijuterii și multe altele.
- 12:00 – 20:00: Tururi ghidate în limbile maghiară și română, oferindu-le vizitatorilor ocazia de a descoperi istoria fascinantă a castelului.
- 12:00 – 20:00: Muzică populară din Țara Călatei și picnicuri în aer liber.
- 19:00: Concert special, marcând finalul evenimentelor de inaugurare.
Castelul Wass-Bánffy (Rákóczi-Bánffy) din Gilău este un monument istoric de importanță națională, situat la aproximativ 20 de kilometri de Cluj-Napoca. Documentele atestă existența cetății medievale (castrum) de la Gilău încă din anul 1428, când era menționată în timpul episcopului Gheorghe Lépes. Cetatea a fost centrul unui vast domeniu episcopal format la vest de Cluj, după cum a precizat arhitectul șef al Clujului, Claudiu Salanță.
Redeschiderea castelului Rákóczi-Bánffy reprezintă un moment important pentru turismul clujean, aducând un nou suflu cultural și istoric regiunii. Vizitatorii sunt invitați să exploreze această bijuterie arhitecturală și să participe la evenimentele dedicate inaugurării.