Carava Docuart invită #oameniidocumentarului să ia parte la două zile de proiecții, pe 15 și 16 martie, la Cinemateca Patria din Brașov, alături de regizorii și realizatorii filmelor.
Caravana Docuart se întoarce pentru al 5-lea an consecutiv la Brașov, acolo unde aduce o nouă serie de producții premiate și aplaudate la ultima ediție a festivalului filmului documentar românesc, București Docuart Fest.
În 2018, evenimentul adaugă destinații noi pe hartă, urmărindu-și țelul de a aduce filmul documentar românesc în 10 orașe, în mod special în zone în care fenomenul cinematografic este aproape inexistent. Următoarea oprire este la Sibiu.
Joi, 15 martie, începe prima zi de proiecții de la ora 18:00 cu Cine iubește și lasă, cel mai bun documentar studențesc la BDF 2017, iar la final regizorul Victor Gălușcă va fi prezent pentru o sesiune de întrebări și răspunsuri. Scurtmetrajul este urmat de un film în regia lui Dragoș Hanciu, Ionaș visează că plouă, premiat pentru cea mai bună imagine în secțiunea principală. Povestea bătrânului Ionaș, a viselor și a conștiinței sale vor putea fi dezbătute la final cu Ileana Szasz.
De la ora 19:00 urmărim câștigătorul marelui premiu BDF – Varză, cartofi și alți domeni (R. Șerban Georgescu), iar seara se încheie cu cel mai bun documentar de televiziune – Variațiuni pe un nume – realizat de Violeta Gorgos.
Vineri, 16 martie, programul debutează la ora 18:00 cu scurtmetrajul studențesc premiat pentru cel mai bun montaj, O viață ratată. În regia lui Eugeniu Bocancea, povestea vorbește despre istoria de rezistență a unui național țărănist în fața represiunilor regimului socialist din România. La 18:30 rulează Bune și blânde (R. Florin Andreescu), un film despre o lume pe cale de dispariție în care un mod de viață este supus testului timpului. De la ora 19:00 ne întâlnim cu Ion Donică și documentarul său premiat pentru cea mai bună regie, Momente de tăcere, o descoperire a emoțiilor reale ale vieții omenești. La finalul fiecărei proiecții vom intra în culisele poveștii prin intervenția celor 3 regizori prezenți.
Ultimul film al serii începe la ora 20:15 și este un documentar spectaculos prin subiect – viețile de zi cu zi a 3 garderobieri care își desfășoară activitatea în 3 opere din Europa: Opera din Viena, Opera Scala din Milano și Opera din Odesa – dar și prin imaginea pentru care a luat premiu în cadrul BDF 2017: Secondo Me, regizat de Pavel Cuzuioc.
Selecția de filme tinere este relevantă pentru peisajul actual de documentar românesc, reunind atât regizori la debut, cât și pe cei cu experiență.
Caravana Docuart sprijină sectorul cultural și face accesibile produse cinematografice românești în orașe în care cinema-ul nu există ca obicei cotidian ori ca spațiu fizic. Acest proiect creează dialog în comunitate, educă și informează.
Proiectul este organizat de asociația culturală pentru film documentar românesc Docuart și reprezintă o extensie a festivalului de film București Docuart Fest. Caravana Docuart este cofinanțată de Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN) și Centrul Național al Cinematografiei (CNC).
Intrarea în lumea documentarului este liberă!