,,Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.) cere ANAF să verifice modul în care cei care fac transport de persoane neautorizat, nelicenţiat, în spatele aplicaţiei UBER încasează bani de la clienţi. Firma UBER şi-a permis să facă un anunţ public despre încasarea banilor cash de la persoanele pe care le transportă, deşi UBER nu face transport de persoane, nu are autorizaţie pentru funcţionarea unui dispecerat, aşa cum prevede legea taximetriei, şi nici pentru aparatele de taxare, conform legii în vigoare.
Suntem surprinşi să constatăm că firma UBER îşi face publicitate cu anunţul introducerii plăţii cash pentru serviciile de transport persoane. Serviciul autointitulat de ride-sharing UBER – autointitulat pentru că ride-sharing nu există, din punct de vedere legal, în România – va introduce, începând de astăzi, un proiect pilot prin care o parte dintre clienţii companiei vor avea posiblitatea de a plăti şi cash cursele, primind, totodată, şi posiblitatea de a primi curse gratuit, atunci când fac trecerea către card. Menţionăm pentru ANAF că asemenea sistem nu există în România şi nici nu poate fi implememtat, pentru că este contrazis de legile româneşti.
Vrem să ştim cum reuşesc aceste firme să funcţioneze şi să încaseze bani fără autorizaţii şi fără să respecte legile româneşti. Vrem să înţelegem dacă se face lobby pentru ca aceste firme să fie protejate şi cine sunt persoanele implicate în această activitate de lobby. Salutăm controalele făcute în trafic de ANAF, de Poliţia Rutieră sau de Poliţia Locală şi alte instituţii abilitate ale statului, dar le cerem autorităţilor să facă aceste controale şi la firmele neautorizate, care fac transport ilegal şi încasează bani fără a avea o bază legală, nu doar la transportatorii autorizaţi, aşa cum s-a întâmplat până acum.
Rugăm autoritățile publice să dispună cu celeritate măsuri de stopare a acestor activităţi ilicite de transport, pentru crearea unui cadru concurențial real și asigurarea predictibilităţii necesare investițiilor. Împărtășim dezideratul de a furniza servicii publice în condiții de siguranță și confort și avem disponibilitatea de a susține orice efort menit să conducă la creșterea calității vieții cetăţenilor care apelează la serviciile de transport public de persoane. Dacă autorităţile vor închide ochii în continuare în faţa evaziunii fiscale şi a transportului neautorizat, fără a face măcar controale pentru a stabili în baza căror legi funcţionează firmele care fac piraterie în taximetrie, ne rezervăm dreptul de a recurge la toate modalităţile de protest legale.”
COTAR România