La data de 12 iunie a.c., polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Gherla au reținut, pentru 24 de ore, un tânăr de 21 de ani, din municipiul Târgu Mureș, bănuit de săvârșirea a două infracțiuni de furt, din locuințe situate în localitatea Borșa.
Bătrânici de peste 80 de ani prădate de un hoț care le-a intrat în case pe motiv că le dă cadou covoare. Mare atenție cui deschideți ușa!!
Tânărul a fost depistat de polițiști la scurt timp după comiterea celui de-al doilea furt, având asupra lui suma de 3.100 lei.
Polițiștii au demarat cercetările la data de 9 iunie a.c., când o femeie de 85 de ani, sesiza faptul că în urmă cu două zile, a permis accesul unui tânăr în locuința sa, după ce acesta i-ar fi prezentat faptul că oferă cadou bunuri de uz casnic (covoare) personelor vârstnice, cu venituri modeste.
După pătrunderea în imobil, cel în cauză ar fi profitat de neatenția femeii și i-ar fi sustras din portmoneu 4.000 de lei, ulterior părăsind gospodăria.
La data de 12 iunie a.c., polițiștii au fost sesizați despre faptul că în jurul orei 11.00, din locuința unei femei în vârstă de 84 de ani, un tânăr, folosind același pretext, ar fi sustras 3.000 de lei și un card bancar.
După câteva ore, în jurul orei 13.00, în baza investigațiilor derulate, tânărul de 21 de ani, din județul Mureș, bănuit de comiterea celor două infracțiuni de furt a fost identificat și depistat de polițiști în municipiul Cluj-Napoca, având asupra lui peste 3.100 de lei.
Activitățile derulate de polițiști au condus la recuperarea în totalitate a prejudiciilor.
În baza probatoriului administrat, poliţiştii au dispus măsura reţinerii faţă de tânărul de 21 de ani, sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de furt.
În cursul acestei zile, persoana reținută va fi prezentată Parchetului de pe lângă Judecătoria Gherla în vederea luării unei măsuri preventive.
În scopul prevenirii unor astfel de infracțiuni de furt care sunt strâns legate de vulnerabilitatea persoanelor vârstnice, recomandăm:
- Informarea membrilor de familie aflați în etate, ca formă de prevenire, despre astfel de infracțiuni și metode de operare, în care autorii, sub diverse pretexte (acte caritate, ajutoare sub forma unor bunuri de uz casnic, lipsa informării victimelor etc.) profită pentru a obține sume semnificative;
- Menținerea unei legături apropiate cu părinții, bunicii sau alte rude vârstnice și îndemnarea acestora ca în cazul unei situații neobișnuite, să vă informeze și să se consulte cu voi;
- Informarea asupra importanței sesizării urgente poliției în cazul oricărei fapte de natură penală despre care au cunoștință, pentru a putea interveni eficient în rezolvarea cazului;
- Nu permiteţi accesul în locuinţă sau curtea imobilului persoanelor necunoscute care se oferă să cumpere diverse bunuri – vor profita de neatenţia dvs şi ulterior veţi constata că v-au fost sustrase bunuri de valoare sau bani;
Nu uitați! Autorii unor astfel de infracțiuni sunt inventivi! Manifestați prudență și nu permiteți accesul în locuința a unor persoane necunoscute, care invocă diverse motive (ajutoare sociale, reprezentanți a unor presupuse societăți comerciale, câstigarea unor premii, pretinse datorii, etc.)