Multe zone din România au fost acoperite de zăpadă în această perioadă, iar șoferii care nu își deszăpezesc mașina riscă să primească amenzi uriașe din partea oamenilor legii, scrie romaniatv.net
AVIZ șoferilor care nu își dezgheață mașinile dimineața. Puteți primi amenzi uriașe dacă nu vă curățați zăpada de pe autoturisme!
Potrivit Codului Rutier, șoferii care ies în trafic cu masinile pline de zăpadă riscă să primească amenzi drastice.
Așadar, dacă sunt prinși în trafic cu mașinile nedeszăpezite, adică cu zăpadă pe plafon sau pe lunetă, șoferii pot primi până la 2.900 de lei amendă.
Codul Rutier prevede ca toate mașinile să fie complet curățate atunci când sunt scoase în trafic, altfel șoferii riscă de la 9, până la 20 de puncte amendă sau între 1.300 și 2.900 de lei.
Mai mult, dacă circulă cu mașinile acoperite de zăpadă, bucăți de zăpadă de pot desprinde de pe plafon sau lunetă și îi pot afecta pe ceilalți participanți la trafic.
Cei care nu dețin toate accesoriile prevăzute în Codul Rutier pentru iarnă riscă să primească amenzi cât se poate de usturătoare, conform legii.
Absența cauciucurilor de iarnă îi poate pune pe șoferi în situația de a fi amendați, drept urmare, indicat ar fi ca posesorii de mașini să se pregătească din timp. În același timp, șoferii sunt obligați de lege să mai aibă în portbagaj, în perioada iernii, un săculeț de nisip și de asemenea, o lopată care va fi utilizată la deszăpezire, evident, în cazul în care este nevoie.
Cei care sunt opriți în trafic și controlați, dar nu au aceste accesorii riscă să fie sancționați cu o amendă de 9 și până la 20 de puncte. Iar asta nu este tot. Polițiștii rutieri pot de asemenea să rețină și certificatul de înmatriculare al mașinii, șoferii primind în schimb o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.
Conducerea Registrului Auto Român a venit cu explicații privind montarea cauciucurilor de iarnă la mașină. Este esențial ca șoferii să verifice anul fabricației și adâncimea profilului anvelopelor, înainte de a le alege. În cazul în care acestea prezintă o vechime de peste patru ani de zile, se recomandă consultarea părerii unui specialist.
„Toate anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M și S (însemnând noroi și zăpadă – engl. mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația națională rutieră. (…)
Dacă posesorii de autovehicule respectă legislația în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, indiferent de data calendaristică la care se face deplasarea, anvelope marcate cu literele M și S, nu riscă să fie sancționați contravențional”, au explicat reprezentanții RAR.
Citeste si: Primul strat de zăpadă s-a așezat în zona de munte a Clujului, la Vlădeasa. Ninge și pe Transalpina