Medicii atrag atenția că, odată cu creșterea ierbii și a gradelor din termometre, apar tot mai multe căpușe care se pot prinde nu numai de blana animalelor de companie, ci pot mușca și direct oamenii.
De obicei, persoanele care se îmbolnăvesc de boala Lyme se confruntă cu o erupție cutanată roșie, circulară, în locul în care au fost mușcați – asemănătoare cu o țintă. Ei pot prezenta simptome asemănătoare gripei, cum ar fi febră mare, dureri de cap sau dureri musculare și articulare.
Atenție! Suntem în plin sezon al CĂPUȘELOR. Cum ne ferim de boala Lyme?
Cu toate acestea, medicii sunt adesea nefamiliarizați cu totalitatea simptomelor și le diagnostichează în mod regulat greșit, scrie Daily Mail, care citează date din Marea Britanie, unde peste 3000 de oameni sunt diagnosticați anual cu boala Lyme, după ce au fost mușcați de căpușe. Depistată la timp, afecțiunea poate fi vindecată cu antibiotice comune, însă netratată, poate duce la complicații majore.
Diagnosticarea precoce a bolii Lyme este crucială. Prinsă în primele luni după mușcătură, infecția bacteriană poate fi tratată cu ușurință cu antibiotice. Dacă este omisă, boala poate duce la afecțiuni grave, cum ar fi artrita, probleme cardiace și leziuni ale creierului.
Căpușele purtătoare de bacterii Borrelia, care cauzează boala Lyme, sunt răspândite, de obicei, în zonele împădurite, însă în ultimii ani au apărut în locuri în care nu erau văzute înainte.
Potrivit Școlii de Medicină Harvard, schimbările climatice sunt vinovate pentru această creștere a cazurilor, vremea mai caldă și mai umedă determinând căpușele să devină active pentru perioade mai lungi și pe o zonă mai largă.
Profesorul Jack Lambert, expert în boli infecțioase la University College, Dublin, spune: „Observăm căpușe purtătoare de boala Lyme în zone pe care nu le-am întâlnit anterior”.
Medicul Malika Ilias, din cadrul Programului de Cercetare pentru Boala Lyme susține că este important să prevenim ca aceste căpușe să intre în contact cu pielea. Există mai multe modalități prin care se poate realiza acest lucru; fie prin acoperirea brațelor și picioarelor, introducerea pantalonilor în șosete, purtarea hainelor deschise la culoare pentru a putea observa când se atașază. Dacă mergi prin pădure sau în zone cu plante înalte circulă pe mijlocul cărării, unde căpușele au șanse mai puține să se afle, iar când ajung acasă verifică hainele tale și ale familiei și folosește o perie fină pentru păr și verifică pliurile pielii. Spală-te bine pe corp și hainele la temperatură ridicată.
Cum ne ferim de căpușe – pași de urmat
1. Folosește repelente – produsele de tip insecticide pot fi folosite pentru a preveni atașarea insectelor de piele, recomandă Thomas Mather, entomolog de sănătate publică din cadrul Universității Rhode Island. Permetrina 0.5%, insecticidul din plasele antimalarie, ucide căpușele adulte precum și pe cele în stadiu larvar (nimfe) care sunt cel mai probabil purtătoare de boala Lyme. Conform dovezilor științifice, spray-ul obișnuit pentru insecte, DEET, nu este la fel de eficient, căpușele putând ajunge în zone care nu sutn tratate cu el, precum pe pielea umană.
2. Ai grijă și acasă – nu doar zonele de camping și cele împădurite reprezintă un pericol în ceea ce privește căpușele, susține Kirby Stafford III, entomolog în cadrul Stației de Experiment Agricultural din Connecticut, estimând că ¾ dintre persoane ajung să fie infestate în urma activităților în casă și în jurul casei cu copii care se joacă și grădinăresc.
3. Stai în lumina soarelui – nimfele de căpușă au cuticule permeabile, care își pierd rapid umiditatea. Drept urmare, nu pot supraviețui în medii cu mai puțin de 80% umiditate, mai mult de 8 ore. Drept urmare, nimfele se adună în grămezi de frunze în zone umbroase, umede, prin urmare este utilă expunerea la soare.
4. Schimbă peisajul – majoritatea căpușelor din preajma gospodăriilor stau în interval de câțiva yarzi între curte și zona împădurită. Pentru a te asigura că ai o curte fără căpușe, apelează la o peisagistică care împiedică șoarecii, căprioarele, marmotele și alte rozătoare care transportă căpușe. Este de ajutor să îndepărtați și alte locuri în care se pot adăposti, precum mormane de frunze, arbuști și acoperiri din preajma casei; menține locurile de joacă la soare. Ajută și dacă împrăștii așchii de lemn în jurul perimetrului casei, căpușele îl vor evita pentru a nu se usca.
5. Verifică câinele sau pisica – câinii pot transporta căpușe din diverse zone, prin urmare este important să îți verifici animalul de companie imediat ce intră în casă. Spală-l bine și apoi aplică spray contra insectelor.
6. Acoperă-ți corpul – dacă tot corpul tău este acoperit, căpușele nu vor avea pe unde să pătrundă, subliniază Holly Donohoe, cercetător de la Universitatea din Florida. Introdu pantalonii în șosete, atunci când porți pantaloni lungi.
7. Folosește haine deschise la culoare – hainele pe care le porți trebuie să fie deschise la culoare, spune Kathryn Berger, un ecologist de boli din cadrul Universității Calgary din Canada. Căpușele nimfe sunt de mărimea unei semințe de mac, iar dacă porți haine deschise la culoare îți va fi mai ușor să le identifici.
8. Usucă hainele în uscător – deoarece căpușele sunt vulnerabile la uscăciune, paraziții pot fi uciși prin introducerea hainelor în uscător la temperatură ridicsată timp de 5-10 minute. Supraviețuiesc spălării, dar dacă le introduci rapid la uscare nu vor avea timp să reacționeze.
9. Fă-ți duș și inspectează – când ajungi acasă trebuie să te dezbraci imediat de haine și să faci rapid o inspecție a pielii și un duș. Cei care se spală imediat după activități afară au șanse mai mici să contacteze boala Lyme.
Citeste si: Câmpia Turzii: Dezinsecție împotriva căpușelor în Parcul Municipal (BERC)