Asistentele fără bac nu vor mai lucra în spitale. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că i s-ar părea firesc ca toți asistenții să aibă examen de bacalaureat și va discuta cu reprezentanții corpului medical și cu ministrul Educației despre înscrierea la postlicealele sanitare.
Asistenții medicali care nu au bacalaureatul NU vor mai putea lucra în spitale!
Ministrul Sănătății s-a declarat deranjat că mulți dintre asistenții care au ajutat în pandemie nu au fost capabili să ia examenul pentru a obține postul din punct de vedere legal.
Rafila le dă dreptate medicilor, care au spus că ar fi nevoie de o discuție cu Ministerul Educației pentru o reevaluare a acelor școli postliceale pentru asistente.
Medicii au spus că asistente care au picat examenul au făcut-o pentru că nu știu lucruri elementare, în condițiile în care multe intră la postliceale sanitare fără examen de bacalaureat.
„Acolo avem o problemă pe care eu o cunosc, am discutat-o cu Ordinul Asistenților Medicali și Moașelor din România.
În mod evident cred că trebuie să înțelegem că această profesiune, de asistent medical, care este o profesiune liberală în Uniunea Europeană, la fel ca și cea de medic, presupune competențe profesionale solide și dacă am făcut acest pas spre asistenții medicali cu studii superioare, pentru că există facultăți de asistenți medicali la toate universitățile de medicină și farmacie din România, trebuie să înțelegem că și învățământul postliceal trebuie să ajungă într-o situație în care admiterea la aceste școli să presupună promovarea examenului de bacalaureat.
Este un punct de vedere pe care îl am eu, ca și profesor, nu neapărat ca ministru al Sănătății. Calitatea și modul în care se dezvoltă profesional un asistent medical sunt extrem de importante, iar înscrierea la școlile postliceale a celor care au examen de bacalaureat mi se pare absolut firească”, a spus ministrul Sănătății, scrie defapt.ro
Teoretic, chiar dacă există posibilitatea ca ei să obțină diploma de absolvent al școlii postliceale de asistenți fără diploma de bacalaureat, de regulă, spitalele pun condiția diplomei de bacalaureat la concursul de angajare, spune Carmen Mazilu, președintele filialei din București a Ordinului Asistenților Medicali din România.
- „Ce s-a întâmplat până acum? Ei intrau fără bacalaureat și ieșeau, uneori, fără bacalaureat din școala postliceală sanitară. Practic, primeau o diplomă de absolvire, dar, atunci când mergeau la spital pentru a se angaja, majoritatea dosarelor de concurs aveau cerințe și pentru bacalaureat.
- Din acest motiv, foarte mulți dintre ei nu au reușit să se angajeze – practic, s-a creat posibilitatea existenței unei mase de absolvenți de școli postliceale care nu aveau acces la posturile din spitale.
- Spitalele au dreptul să își selecteze personalul și, dacă unui portar sau unui instalator îi ceri să aibă bacalaureatul, la asistenții medicali părea puțin paradoxal să nu impui această cerință – diploma de bacalaureat”, a explicat pentru HotNews.ro Carmen Mazilu, președintele Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România – filiala București.