joi, ianuarie 16, 2025

ALERTĂ alimentară! De ce nu e bine să cumperi CĂPȘUNI din supermarket în luna aprilie?

- Advertisement -spot_img
Must Read

Specialiștii germani trag un puternic semnal de alarmă și spun că, în luna aprilie, nu este recomandat să cumpărăm căpșune. Cu toate că sunt  bogate în vitamina C și sunt extrem de delicioasă, iar aspectul lor este unul care tentează pe oricine, este mai bine să stăm departe de ele, scrie bugetul.ro

ALERTĂ alimentară! De ce nu e bine să cumperi CĂPȘUNI din supermarket în luna aprilie?

Specialiștii germani spun că primele căpșune sunt recoltate în Germania abia în luna mai, așa cum se întâmplă și în România. În Germania, pentru că cererea este foarte mare, iar culturile proprii nu fac față, potrivit Öko-Test, aproximativ 114.000 de tone de căpșuni provin din străinătate în fiecare an, din China, dar și  din  Spania care este, de asemenea, unul dintre cei mai mari producători din lume.

Nivelul apelor subterane este în scădere

Potrivit organizației pentru protecția mediului WWF, căpșunile au nevoie de multă apă pentru a crește. Pentru a recolta un kilogram de căpșune sunt necesari aproximativ 300 de litri de apă.

 „Acest lucru nu trebuie să fie neapărat o problemă atâta timp cât căpșunile provin din regiuni unde există suficientă apă. Cu toate acestea, dacă prea multe căpșuni sunt cultivate în zone în care apa este rară, acest lucru poate avea consecințe catastrofale”, a explicat Johannes Schmiester, specialist în apă la WWF Germania.

Cea mai importantă zonă umedă din Spania, Parcul Național Doñana din sudul Spaniei deja se confruntă cu scăderea nivelului pânzei freatice, motiv pentru care căpșunile sunt cultivate ilegal pe aproximativ 1900 de hectare și irigate cu ajutorul unor puțuri săpate ilegal.

Pentru că plantele de căpșuni sunt extrem de sensibile la ciuperci și la putregai, sunt  tratate cu pesticide pe marile plantații, acestea putând fi detectate pe 96% din fructele cultivate în mod convențional.

Recent, s-a descoperit chiar căpșunile din Maroc conțin agenți patogeni. În SUA, un copil a murit recent după ce a mâncat căpșuni, probabil din cauza unei reacții alergice.

De asemenea, de curând au fost retrase din magazinele românești, căpșune provenite din Grecia, după ce s-a depistat un loc cu reziduuri de karanjin, care este un pesticid interzis  în Uniunea Europeană și extrem de periculos pentru sănătatea consumatorului.

În ciuda acestor probleme, nu trebuie să renunțați definitiv la aceste fructe, Trebuie doar  să optați pentru căpșuni provenite din culturi regionale. Pe lângă faptul că în acest fel sprijinim agricultura locală, dar căpșunele au și rute de transport mai scurte.

- Advertisement -
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -spot_img
Latest News

Alertă! Pericol de incendiu într-o clădire din incinta Centralei Nucleare Cernavodă

𝐅𝐮𝐦 𝐥𝐚 𝐞𝐭𝐚𝐣𝐮𝐥 𝟏 𝐚𝐥 𝐮𝐧𝐞𝐢 𝐜𝐥ă𝐝𝐢𝐫𝐢 𝐚𝐝𝐦𝐢𝐧𝐢𝐬𝐭𝐫𝐚𝐭𝐢𝐯𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐜𝐚𝐝𝐫𝐮𝐥 𝐂𝐞𝐧𝐭𝐫𝐚𝐥𝐞𝐢 𝐧𝐮𝐜𝐥𝐞𝐚𝐫𝐞𝐥𝐞𝐜𝐭𝐫𝐢𝐜𝐞 𝐂𝐞𝐫𝐧𝐚𝐯𝐨𝐝ăUPDATE: Echipamentul electric al Unităţii 0 (sistem auxiliar),...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -