duminică, ianuarie 12, 2025

Agricultura, cheia dezvoltării mediului rural

- Advertisement -spot_img
Must Read

Este bine conoscut faptul că motorul în mediul rural românesc este reprezentat de agricultură, aceasta fiind una din ramurile principale care pot dezvolta cu succes comunitățile rurale, atât datorită resurselor de care țara noastră dispune, cât și datorită tradiției pe care românii o au în acest sens.

În 2018, lucrurile avansează rapid, agricultura nemaiînsemnândstatul cu sapa pe câmp și doar cultura de vegetale pentru subzistență. În cercetarea ce urmează, s-a stabilit un top 10 al culturilor profitabile, ce pot reprezenta afaceri de succes, chiar și cultivate pe suprafețe mici, adaptate momentului actual.

Cheia demarării unei afaceri agricole de succes o reprezintă investiția într-o cultură profitabilă, bazată pe o strategie eficientă, documentată anterior înființării, atât din punct de vedere al chestiunilor de tip tehnic, cât și din punct de vedere al pieței țintă, fie că ne raportăm la vânzarea directă a recoltei, fie că implică o minimă procesare.

Culturile profitabile în 2018 sunt reprezentate de următoarele:

  1. Nucul: profitul minim garantat pe care un hectar de nuci intrat pe rod vi-l poate asigura, este de 10.000 euro, având printre avantaje faptul că nu necesită lucrări de ingrijire complexe, investiții ridicate de înființare și menținere. La o astfel de plantație însă, termenul de așteptare ca aceasta să intre pe rod este intre 4 și 6 ani, dar dupa acel moment, veți recolta pe măsură, pe termen îndelungat, atingând cote de profit excelente.
  2. Varza Kale: cultura de varză Kale, asigură o marjă atractivă de profit, chiar și pe suprafață cultivată redusă ca și dimensiuni. Cel mai important aspect de luat în seamă este faptul că există o cerere mare pe piață, atât din partea domeniilor HoReCa (trendul diversificării alimentației sănatoase), cât și din partea lanțurilor de supermarket-uri. Un alt aspect pentru care aceasta este profitabilă în 2018 este lipsa concurenților pe piață, în România nefiind mulți astfel de producători.
  3. Lavandă: deoarece în prezent tot mai mulți români aleg să investească în cultua de lavandă, aspectul care trebuie luat în vedere în 2018 este modul în care aceasta este valorificată. Ca modalități de procesare lavanda se poate valorifica sub forma de buchețele (flori), săculeți (flori uscate), sau ulei esențial, existând mai nou, distilerii mobile la care cultivatorii pot apela în vederea procesării recoltelor fără a avea o investiție mare în partea de procesare.
  4. Plante medicinale: un hectar sau două de teren agricol, poate asigura o sursă bună de venit, fiind o cultură foarte profitabilă, datorită valorificării și exploatării proprietăților pe care plantele medicinale le au. Plantele tradiționale care au mare căutare (busuiocul, menta, gălbenelele, măceșul, rostopasca, urzică sau salvie) duc la obținerea unui profit cu mult mai mare prin minima lor procesare, atât uscate și dozate pentru infuzii, cât și prelucrate în uleiuri esențiale, siropuri, creme și tincturi.
  5. Căpșunii: cultura de căpșuni a înregistrat un trend ascendent al profitului, datorită dublei recolte: timpurie și tardivă, care a asigurat un venit substanțial fermierilor, aceștia având cu ce să satisfacă cererea din primăvară pană toamna târziu. Trebuie avut în vedere la înființarea unei culturi de căpșuni factorul primar și anume materialul săditor, stolonii de căpșuni, care trebuie să fie pe cât posibil aclimatizați, cu rezistență mare și perisabilitate redusă.
  6. Usturoiul:cu o investiție mininmă, cultura de usturoi garantează succesul pe piețele românești, câștigând lupta cu usturoiul din import, întrucât tendința este de a cumpăra usturoi autohton, chiar și la un preț mai mare. Încă un plus al acestei culturi, este faptul ca nu este una pretențioasă din punct de vedere al lucrărilor solului și întreținerea plantelor.
  7. Momordica (castravetele amar): un produs de nișă, cu o piață țintă în rândul persoanelor ce suferă de afecțiuni precum diabetul, momordica se cultivă numai palisată, asigurând producție bună la hectar, fiind foarte eficientă din punct de vedere economic.
  8. Murul: fiind cea mai profitabilă cultură a anului 2018, murul aduce venituri excelente cultivat chiar și pe suprafețe mici. Pentru valorificarea recoltei există posibilitatea de investiții în linii de refrigerare si ambalare, pentru ca acestea să nu aibă de suferit din cauza perisabilități lor ridicate, iar cu surplusul de recoltă se pot procesa diverse, precum siropuri, dulcețuri etc.

Toți cei care doresc să pună pe picioare o afacere sustenabilă în agricultură, sunt încurajați de către statul român dar și de către comunitatea Europeană, prin stimularea lor cu diverse categorii de fonduri nerambursabile, facilitarea accesului pe diferite piețe, informații on-line gratuite și diferite categorii de subvenții.

 

Autor: Sofronia Mihaela Raluca

- Advertisement -
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -spot_img
Latest News

Românii vor putea călători FĂRĂ VIZE în SUA începând din 31 martie. România a fost admisă oficial în Visa Waiver

România a fost admisă oficial în programul Visa Waiver al Statelor Unite. Cetățenii români vor putea călători fără vize...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -