Bugetul Clujului va fi supus votului în ședința Consiliului Județean de săptămâna viitoare. Proiectul de buget a fost analizat minuțios de o echipă USR PLUS; nu doar consilierii județeni s-au implicat, ci toți specialiștii partidului în materie de bugete, economie, sănătate, infrastructură, mediu sau educație.
935.886,08 lei este suma totală estimată pentru 2021, din care către investiții ar urma să meargă 575.018,35 lei, adică 61,44%. Din banii pentru dezvoltare, aproape 55% au fost repartizați către infrastructura rutieră, în jur de 12% pentru sistemul de deșeuri, mai mult decât pentru sănătate, 9,98%, sau proiecte de educație, 8,51%. Echipa USR PLUS propune mai multe măsuri care să vină în ajutorul clujenilor din punct de vedere al sănătății. Iată câteva:
campanie provaccinare la nivelul județului Cluj
creșterea alocației de hrană pentru pacienții din spitale
închirierea gratuită a cabinetelor pentru medici
masă oferită medicilor rezidenți care fac gărzi în spitalele clujene Schimbarea de paradigmă a fost inițiată de doctorul Mihai Iepure, consilier județean USR PLUS. Acesta propune realizarea unui screening al afecțiunilor renale prin analiza examenului de urină făcut de toți elevii din județ.
”Amendamentele propuse de noi au rolul de a schimba abordarea Consiliului Județean față de sistemul de sănătate, trecând de la o atitudine reactivă, la una pro-activă. Mai exact, sunt pentru a face efectivă obligația de implicare a forului județean în asigurarea sănătății publice, conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.
Într-un an în care pandemia COVID 19 face în continuare victime, trebuie să concentrăm toate eforturile pentru a-i reduce efectele, a stopa cât mai curând această pandemie și a ne întoarce la viața normală. Cu excepția propunerilor noastre, toate alocările bugetare actuale se concentrează doar pe sistemul spitalicesc și aici vorbim doar de investiții de mică amploare (cu excepția sumelor alocate de la bugetul de stat sau fonduri europene). Nu există alocări pentru medicina primară sau pentru prevenție și, din răspunsurile primite până acum, pare că nici nu se înțelege conceptul de prevenție și educație sanitară. Ne-am obișnuit doar să tratăm pacienții în stadii avansate, care cheltuie resurse ample pentru patologii care pot fi prevenite sau descoperite incipient, cu costuri minime. Odată ce vor fi acceptate propunerile noastre, vom reuși să reducem cheltuielilor pentru tratamente și să ne axăm pe prevenție”, a declarat Mihai Iepure, consilier județean USR PLUS.
Printre amendamentele propuse de alianță se mai găsesc elaborarea unui plan de menținere a calității aerului, înființarea unui serviciu de promovare a investițiilor și dezvoltării economice, inclusiv realizarea unui punctaj pentru firmele executante, în funcție de calitatea și viteza cu care construiesc.
Citeste si: Stiripesurse.ro
Citeste si: Abcnewstransilvania.ro
- Românii vor putea călători FĂRĂ VIZE în SUA începând din 31 martie. România a fost admisă oficial în Visa Waiver
- METEO: Abia acum vine iarna adevărată. Clujul se află sub Cod Galben de viscol și ninsori
- Un alt accident grav a avut loc vineri pe centura Vâlcele-Apahida. O șoferiță de 20 de ani a intrat în parapet
- Zbor nou pe ruta Cluj-Napoca – Castellon, din această vară
- Trump a anunțat că pregătește o întâlnire cu Putin pentru a discuta ÎNCETAREA războiului din Ucraina