Tăierea brazilor din jurul Bisericii Sfântul Mihail a întristat pe toată lumea, internetul fiind plin de comentarii negative la adresa celor care au luat această decizie.
”Din păcate, o parte din istoria contemporană a Pieței Unirii s-a stins odată cu defrișarea brazilor care de mai bine de un secol străjuiau zidurile bisericii Sf. Mihail”, transmite lectorul USAMV Cluj. dr Mihai Cucerzan, de la Facultatea de Horticultură.
Brazii din jurul Bisericii Sfântul Mihail au fost tăiați de pe o zi pe alta, fără ca cineva să fi observat la timp.
Culmea este că tăierea acestor brazi s-a făcut legal, dar dacă vrei să tai un pom obișnuit nu și se dă autorizație.
Brazii tăiați ar fi urmat să împlinească 120 de ani, ei fiind plantați imediat după ce au fost demolate clădirile care erau lipite de biserică, la finalul secolului XIX.
Primăria Cluj-Napoca spune că totul a fost legal. ”Parohia Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” a demarat un proiect de reamenajare al zonei aferente (Piața Unirii nr. 16). Lucrările au loc în zonă privată, aparținând acestei parohii, nu pe domeniul public. În acest sens, parohia a obținut acordul Direcției Silvice Cluj pentru tăierea copacilor aflați în declin fiziologic (tuia și molizi). În locul fiecărui arbore degradat, parohia s-a angajat să planteze câte 2 copaci”, spune municipalitatea.
Se pare că vechimea și însemnătatea istorică a acestor brazi (prezenți în orice vedere cu Clujul din ultima sută de ani) este egală cu zero. În alte țări, conservarea arborilor cu însemnătate istorică se face cu orice preț.
Sursa: Stiri de Cluj
Citeste si: Au fost tăiați frumoșii brazi de 120 de ani, din jurul Bisericii Sfântul Mihail din Cluj-Napoca