Kremlinul nu a primit nicio iniţiativă cu privire la încetarea focului în Ucraina de Paştele ortodox, a transmis luni preşedinţia rusă, potrivit EFE şi TASS.
Întrebat dacă Moscova intenţionează să propună singură un astfel de armistiţiu, Peskov a precizat că Rusia a mai făcut acest lucru în trecut, dar „s-a lovit de lipsa de voinţă a regimului de la Kiev de a respecta un astfel de regim” de încetare a focului.
Războiul din Ucraina nu a încetat de Paște. Dimpotrivă, a fost parcă mai dur și au murit mulți oameni nevinovați.
Războiul din Ucraina nu a încetat nici de Paște: mai multe persoane și-au pierdut viața chiar în Vinerea Mare
Bilanțul atacului cu rachete asupra orașului Sloviansk din regiunea Donețk a crescut duminică la 15 morți și 24 de răniți, au anunțat autoritățile ucrainene. În ultimele 24 de ore, forțele ruse au atacat teritoriul ucrainean de 50 de ori cu rachete și bombe aeriene, iar cu ocazia Paștelui Ortodox Kievul a anunțat „un mare schimb de prizonieri de război”, 130 de luptători fiind eliberați. Tot duminică, mercenarii Wagner au anunțat că au reușit să avanseze în Bahmut, iar reprezentanții armatei ucrainene spun că în „bătălia fără precedent” din orașul estic se dau lupte „stradă cu stradă”.
În Herson a murit o femeie împreună cu fiica ei. Cele două au fost ucise de mortierele rusești. Nu au avut timp și unde să se ascundă. Au fost surprinse chiar pe aleea unui parc.
Cei mai mulți ucraineni au murit însă în Vinerea Mare. S-a întâmplat în orașul Sloveansk. Potrivit unor informații, ar fi fost 17 oameni morți.
Situația din Sloveansk devine un laitmotiv pentru acest război sângeros: una sau chiar câteva bombe rusești au distrus un bloc de locuit. Sub dărâmături au fost prinși locuitorii blocului. Oamenii se pregăteau de sărbători și…
Salvatorii care au ajuns la bloc au sperat să poată salva un copil mic, de vreo câțiva anișori, rănit de bombele rusești. L-au scos imediat de sub dărâmături și l-au dus la spital, dar nu s-a mai putut face nimic. Imaginile au fost extrem de dureroase pentru ucraineni.
Între timp, Kremlinul se pregătea pentru Învierea lui Isus Hristos.
Vladimir Putin și unul din acoliții săi, primarul Moscovei, au ajuns la biserica Isus Mântuitorul din Capitala Rusiei. Acolo au stat la o distanță de 2-3 metri unul de altul și la o distanță considerabilă de ceilalți oameni adunați în biserică.
Așa că Putin a apărut în imagini din nou singur, separat de cetățeni.
Imaginile au făcut carieră pe internetul rusesc. De data asta nu datorită sau din cauza lui Putin. Vizat a fost chiar Patriarhul Kiril.
Patriarhul Kiril a fost însoțit la intrarea în catedrală de cel puțin 10 bodyguarzi. Atâția am putut număra eu. Sunt bărbații bine făcuți, cu cravată roșie, care ies în evidență și care îl protejează pe Patriarh parcă de o amenințare iminentă doar de ei știută. Sunt extrem de abili și scrutează orice persoană din biserică pentru a nu permite un eventual pericol la care ar putea fi supus Patriarhul.
Papa Francisc a făcut apel la un armistiţiu de Paşte în Ucraina în obişnuitul său discurs din Duminica Floriilor.
Conflictul din Ucraina a fost din nou în centrul mesajului rostit de Suveranul Pontif cu ocazia Paştelui catolic, sărbătorit duminică. În binecuvântarea sa ‘Urbi et Orbi’, Papa Francisc a cerut „ajutor pentru iubitul popor ucrainean” şi „lumină” pentru poporul rus.
Citeste si: Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr: „România va consolida cooperarea cu Ucraina și Republica Moldova”