Modificările asupra proiectului pentru modificarea pensiilor speciale au trecut miercuri, 29 martie, de votul Senatului, într-o ședință cu scandal. Toate amendamentele opoziției au fost respinse.
Proiectul pentru modificarea pensiilor speciale a fost adoptat de Senat, într-o ședință cu scandal
Legea a fost adoptată cu 78 de voturi „pentru”, în timp ce 36 au votat „contra”.
Dezbaterea a început încă de la prima oră cu scandal după ce parlamentarii USR s-au afișat cu pancarte pe care scria „Tăiaţi pensiile speciale”. Liderul grupului USR din Senat, Radu Mihail, a declarat că partidul doreşte prin acest protest să arate tuturor celorlalţi parlamentari că e momentul să respecte Constituţia și să existe o dezbatere clară pe angajamentele făcute privind desfiinţarea pensiilor speciale şi de a le trece pe contributivitate.
În timpul dezbaterilor, senatorul Ștefan Pălărie a spus că Nicolae Ciucă are o pensie de 18.000 de lei și că după aplicarea impozitării adoptate în comisiile de specialitate acesta va avea doar cu 500 de lei mai puțin.
„Domnii de la PNL, colegii lui Rareș Bogdan care-și rupeau cămașa, ce faceți? Vă pregătiți să votați să nu se supere domnul Ciucă”, a adăugat senatorul.
Proiectul de lege urmează să fie trimis acum la Camera Deputaților, care este for decizional.
Comisiile de specialitate din Senat au adoptat în urmă cu o zi un raport favorabil pentru proiectul de lege privind reforma pensiilor speciale, prin introducerea amendamentelor decise de PNL, PSD și UDMR. Opoziției i-au fost respins toate amendamentele.
Printre modificările admise se numără faptul că nicio pensie specială nu va fi mai mare decât veniturile din timpul activităţii, se interzice cumulul pensiilor speciale, se introduce un impozit de 15% şi se prevede că pensiile speciale vor fi indexate cu rata inflației.
Amendamentele propuse de PSD, PNL și UDMR:
- impozitarea cu 15% pentru partea de necontributivitate a pensiilor speciale (Comisia European cere 30%)
- cumulul de pensii speciale se elimină
- la pensiile militarilor vor fi eliminate cinci sporuri
- magistrații din CSM nu se mai pot pensiona după un singur mandat
- pensiile se vor indexa anual cu inflația și nu cu salariul
În ciuda amendamentelor propuse de coaliție, acestea nu îndeplinesc cerințele asumate de România în PNRR, care prevăd o reformă a pensiilor speciale bazată pe contributivitatea mai mare a celor care beneficiază de acest tip de pensii.
Citeste si: Senatorul Alfred Laurenţiu: „Banii României nu vor fi cheltuiți pe o nouă tranșă de vaccinuri anti-Covid”