„Este interzis orice comportament de hărţuire sexuală sau hărţuire psihologică definite conform prezentei legi, atât în public, cât şi în privat”, se arată în lege.
Actul normativ prevede, de asemenea, că aceste acte constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă contravenţională de la 3.000 lei la 10.000 de lei, dacă fapta nu a fost săvârşită în condiţii care, potrivit legii penale, este considerată infracţiune.
Dispoziţiile acestei legi vor fi puse în practică de Ministerul Afacerilor Interne, prin ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române, ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Jandarmeriei Române, ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei de Frontieră Române, în zona de competenţă, precum şi de către poliţiştii locali.
Avocata Elenina Nicuț declara zilel trecute, pentru vice.com, că parlamentarii au votat fără să se gândească la implicațiile pe care definițiile laxe ale hărțuirii ar putea să le aibă asupra protestatarilor din Piața Victoriei. „Protestatarii sunt absolut vulnerabili în fața acestor modificări legislative, dacă vor intra în vigoare. Se pot încadra atât la hărțuire, dar mai ales la hărțuire psihologică, că ea nu mai ține de gen. Vorbim de tot ce înseamnă proteste, cuvinte, pancarte. Am avut un întreg spectacol, dar s-a închis, că amenda minimă e 3 000 de lei pentru o glumiță. Deci libertatea de exprimare, putem să o îngropăm”, a spus Nicuț.
Tot luni, şeful statului a semnat decretele pentru promulgarea Legii privind internshipul, a Legii privind aprobarea OUG 103/2017 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul asigurărilor sociale, a Legii pentru aprobarea OUG 114/2017 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare pentru personalul încadrat în unităţile sanitare, a Legii privind aprobarea OUG 115/2017 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, a Legii privind aprobarea OUG 113/2017 pentru prorogarea unui termen şi a Legii privind aprobarea OUG 19/2018 pentru încredinţarea către Compania Naţională „Unifarm” – SA a serviciului de interes economic general în vederea realizării activităţii de aprovizionare cu medicamente necesare asigurării activităţii de prevenire a deceselor şi agravării bolilor generate de lipsa imunoglobulinei umane şi suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018.