Avram Gal: ,,Prețul energiei electrice pe piaţa spot a înregistrat zilele trecute o valoare de peste TREI ORI mai mare faţă de preţul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut. De la 183,19 lei pe MWh în august 2020 a ajuns la o medie de 554,65 lei pe MWh în luna august 2021.
Președintele ALDE Cluj, Avram Gal, dezvăulie adevăratele motive din spatele scumpirilor din energie
Una dintre manipulările grosolane promovate intens a fost aceea a mutării responsabilității către companiile de distribuție. Au fost arătate la televizor câteva facturi aberante emise eronat și automat din sistemul informatic și s-a crezit că vom pleca dupa fentă.
Prețul gazelor nu face excepție, ultimele facturi arătându-ne că în lunile de iarnă vom intra în colaps.
Statul român se preface că încearcă să sa găsească soluții, excluzând din capul locului plafonarea prețurilor la energie (fie și pentru câteva luni), așa cum a făcut de exemplu Spania.
De ce se codește actualul executiv să ia măsuri? Este simplu: Statul este principalul beneficiar al acestor scumpiri.
Da, statul român este cel care controlează 75% din piață, iar taxele și TVA-ul aferent acestor sume colosale ce vor trebui plătite de români vor merge în buzunarele sparte ale guvernului.
Ceea ce face cabinetul Cîțu nu este altceva decât o formă de taxare ascunsă, în vreme ce dumneavoastră vi se spune că sunteți victimele unui val de scumpiri global. Nimic mai fals. Dacă o sa vedeți harta prețului la energie în Europa veți constata că suntem pe podium, ceea ce este absurd pentru o țară cu rezerve proprii de gaze, cu hidrocentale și centrală nucleară.
Ceea ce nu vi spune este că celebra conectare a redevențelor pentru gaze la prețurile de la Viena, a determinat o creștere a veniturilor din redevențe cu 500%. Totodată, această mișcare a determinat creșterea veniturilor din colectarea TVA cu 48%. Acum înțelegeți cine este adevăratul câștigător al scumpirilor din pix?
Cotațiile la gaz pe piața de profil sunt încă sub nivelul celor din 2019, însă prețul la consumatorul român a crescut cu 150%. Acestea sunt creșteri din pix ale unor guvernanți care aleargă dupa bani. Premierul Cîțu are nevoie de 10 miliarde pentru PNDL 3, căci le-a promis verzi și uscate primarilor pentru a fi ales președinte la congresul PNL. De unde credeti ca vor proveni acești bani? Nu e complicat: din împrumuturi externe și din buzunarele dumneavoastră.
La aceste realități se va adăuga și politica extrem de agresivă a Uniunii Europene de reducere a emisiilor de carbon. În acest context, Europa va deveni una dintre cele mai neperformante piețe de producție din lume. Acolo unde energia este scumpă, produsul finit va avea un preț pe măsură, iar competitvitatea în raport cu alte regiuni este afectată dramatic. Vom produce scump, iar industrii întregi vor avea de suferit. Unele se vor închide cu totul, ori se vor reloca acolo unde prețul energiei este avantajos.
Toate aceste aberații economice și de ordin startegic vor zdruncina nivelul de trai. Degeaba căutam să arătăm cu degetul către tot felul de dușmani externi, când principala problemă este în interior.